За круглим столом у Ніжині обговорили тарифи на теплопостачання

 

 

 

 

Протягом останніх тижнів у Ніжинській міськраді активно обговорюють питання підвищення тарифу на теплопостачання.

13 грудня відбулось засідання виконавчого комітету, де протягом години розглядалось дане питання. Думки членів виконкому були неоднозначними, адже в ході голосування не підтримали підвищення тарифу 6 членів виконкому. Підняли руку лише 4 з 12 присутніх: міський голова Анатолій Лінник, його заступник Григорій Олійник, керуючий справами виконавчого комітету міської ради Сергій Колесник та в.о. старости Кунашівського старостинського округу Ніжинської міської ради Любов Пелехай.

Проте питання тарифу не відклали «в далеку шухляду» і зрештою члени виконкому вирішили зібрати 18 грудня робочу групу задля обговорення підняття тарифів.

Ніжинці не виявили зацікавлення до такого обговорення – з присутніх було лише 6 представників громади. В обговоренні взяли участь міський голова Анатолій Лінник, заступник міського голови Григорій Олійник, члени виконавчого комітету, деякі депутати міської ради та працівники “НіжинТеплоМережі”.

 

Керівник «НіжинТеплоМережі» Любов Ісаєнко, як і раніше  в аргумент здорожчання надання послуг зазначила, що з 1 жовтня різко збільшилась вартість газу, електроенергії та холодної води. Разом з тим збільшилась і заробітна плата. Відповідно всі ці показники вплинули на складові тарифу. Окрім того підприємство має сплачувати НАК «Нафтогаз України» не менше 78% за спожитий газ. При нині діючому тарифі збитки «НіжинТеплоМереж» складають 3-4 млн. грн. в місяць.

“Треба зазначити, якщо ми не затвердимо економічно обґрунтовані тарифи, то різницю маємо компенсувати з міського бюджету. Та чи пiдтримають видiлення цих коштiв депутати? У нас і так більша частина бюджету – 92% йде на утримання бюджетної сфери”, – зазначив мiський голова.

Проте члени ніжинського виконкому та присутні активісти не погодились, що це є приводом, адже нині ціну на опалення для багатоквартирних будинків хочуть підняти з 1613,25 грн./ Гкал для будинків з лічильниками та 34,38 грн. за 1 кв. м для будинків без лічильників до рівня 2 040,40 грн./ Гкал  і 43,49 грн. за 1 кв. м відповідно, а це чи не найвища ціна по всій Україні. Вища ціна може загнати населення ще в більші борги, адже і по нинішній ціні не всі можуть сплати. Відтак борг населення складає близько 13 млн грн.

Представниками громади було поставлено питання щодо ціни на теплопостачання в інших містах області. Керівник “НіжинТеплоМережi” Любов Iсаєнко повідомила, що в Прилуках вартiсть  складає  – 1 874, 42 грн./Гкал  а в Чернігів – 1 717 грн./Гкал. I тут Ніжин лідирує зi своєю цiною.

Звичайно, звучали нарікання i щодо незадовiльного стану мереж теплопостачання, якi грiють землю вулиць мiста. На це заступник мiського головки Григорiй Олiйник зауважив: “За рахунок якого ресурсу ми можемо радикально реорганізувати мережу теплопостачення?”

Члени виконкому запропонували залучати інвестиції. Та Григорiй Олiйник запевнив, що наразi вiдпрацьовується перспектива залучення європейських коштiв. Але й в такому разі, аби втілити енергозберігаючi  проекти має бути спiвфiнансування з мiського бюджету, а це сотнi тисяч гривень.

“Ми не видiляємо достатньо коштів з бюджету на реорганiзацiю. Наприклад, на розробку схем теплопостачання потрiбно 300 000 грн. Але, окрім того, не всі котельні так просто перевести на альтернативнi види палива. До того ж будь-які альтернативи створюють викиди в атмосферу. Чистіше ніж газ палива немає», –  зазначив застуник міського голови.

Цікавило активістів і на який термін передбачатиметься дія нових тарифів?

На це керівник «НіжинТеплоМереж» зазначила, що наступне збільшення буде після чергового підняття ціни на газ та мінімальної заробітної плати.

Міський голова також підкреслив: «Це наш обов’язок – приймати економічно обґрунтований тариф, інакше різниця лягає на й без того дефіцитний бюджет».

Якщо проаналізувати результат обговорення, то ініціативною громадою було зроблено висновок, шо в даному питанні Ніжин заходить в «глухий кут», адже зростає навантаження на кожного споживача, а кількість субсидіянтів зменшується. Єдний вихід наразі – мінімізувати затрати тепла, що проходить теплотрасами і обігріває вулиці.

Зазначимо, що остаточне рішення прийматимуть члени виконкому на засіданні, яке відбудеться 20 грудня.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь