Треба знати! Полив присадибних ділянок у Ніжині: нарахування та контроль

На розгляд виконавчого комітету найближчим часом виноситиметься проет-рішення «Про встановлення графіка використання води  населенням  для поливу присадибних ділянокна 2019 рік».

Поливний  період у Ніжині на 2019 рік становитиме з 01.05.2019 по 01.09.2019 року, під час якого оплата за спожиту воду здійснюється згідно з показниками  водомірів, а у разі їх відсутності – за вартістю 121 грн. 08 коп. на місяць за полив земельної ділянки 100 кв.м.

Р О З Р А Х У Н О К

плати  за полив 1 сотки  присадибних ділянок громадян

Згідно  з рішенням Виконкому  Ніжинської міської ради  № 238  від 02.09.2016р.  «Про затвердження нормативів питного водопостачання та водовідведення  для споживачів міста Ніжина» норма для поливу присадибних ділянок   становить  4 л. на 1 м2

100 м2 х 30 х 0,004 м3/добу х 10,09 грн. = 121,08 грн.

30 – усереднений місяць року, вживається для упорядкування розрахунків за послуги водопостачання та водовідведення.

0,004 м3/добу – норма на полив присадибних ділянок, затверджена рішенням Виконкому Ніжинської міської ради  № 238  від 02.09.2016р.  «Про затвердження нормативів питного водопостачання та водовідведення  для споживачів міста Ніжина».

10,09 грн. – тариф за 1 м3 централізованого водопостачання, встановлений з 01 вересня 2018 р. відповідно  до рішення виконавчого комітету Ніжинської міської ради  №  239  від 02.08.2018 року.

При цьому, мешканцям Ніжина відведено час для здійснення поливу присадибних ділянок – з 22 00 години до 7 00 годинизаборонивши здійснювати полив вдень з метою недопущення збою у постачанні населенню міста питної води, особливо мешканцям багатоповерхових будинків.

Заборонено самовільне влаштування на присадибних ділянках, у багатоповерхових будинках, та для інших споживачів – тимчасових водопровідних мереж, розміщення шлангів для поливу присадибних ділянок усім абонентам, без виключення.

Чому сума за полив виставляється на початку сезону?

Проведені в повному обсязі нарахування в одному розрахунковому періоді не тільки враховують фінансові інтереси підприємства, а й зручні споживачу. Таке нарахування дає можливість споживачам більш раціонально спланувати навантаження на свій сімейний бюджет. Підприємство не ставить категоричної вимоги по внесенню такої платні саме в червні місяці. Заборгованістю вона буде вважатися тільки після закінчення періоду для поливу, тобто після серпня місяця. Таким чином, з урахуванням викладеного, зазначаємо, що наявність “дощових” місяців не дає підстав підприємству для зменшення розміру нарахованої за літній полив плати. Нагадуємо, що плата за полив власникам земельних ділянок нараховується тільки у разі відсутності приладів обліку холодної води.

Причина різниці в нарахуваннях

У споживачів часто виникає питання – чому у нас з сусідом присадибна ділянка однакової площі, а сума нарахувань за полив різна. Зазначимо, що при укладанні договору КП «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» зі споживачем береться паспорт ділянки, де зазначені всі забудови ( будинок, гараж, підсобні приміщення, заасфальтовані території і т.д.), нарахування за полив здійснюються лише на площу, яка знаходиться під засадженням. Але з часом площа під засадженнями змінюється. Наприклад, власник забетонував частину ділянки і встановив бесідку, або навпаки збільшив площу засаджень. Тому, перед сезоном поливу контролери абонентського відділу здійснюють обхід власників приватних будинків і обстежують розмір площі під засадженнями, згідно якої і здійснюється нарахування за полив.   У разі виникнення будь-яких питань власник звертається до абонентського відділу і на місце виїжджає комісія, для перевірки площі під засадженнями та складається відповідний акт.

Рейди по контролю посилено

Контролерами підприємства постійно проводяться  рейди по приватному сектору з  виявлення порушників режиму поливу. Якщо громадяни самовільно використовують шланги для поливу напряму з водопроводу,  то водоспоживання вважатиметься безобліковим і сума додаткового нарахування за таке без облікове водокористування для порушників становитиме 3912 гривень.

Також, посилено рейди щодо виявлення у приватному секторі безоблікового використання води  для наповнення басейнів, саун, теплиць, яке йде поза приладами обліку води. У  такому випадку власникам – порушникам, також буде виставлено додаткове нарахування.

автор Вікторія Коломійченко для сайту nizhynnews