З 2024 року у школах не буде старших класів – закон

 

 

 

 

Старої школи, яку ми знаємо, скоро не стане. Після дев’ятого класу учні продовжать навчання в ліцеях, які замінять старшу школу.

Як повідомляє Сьогодні, це прописано в законі “Про повну загальну середню освіту”. Потрапити в ліцей буде не так просто. За законом, ліцеї можуть створювати тільки у містах з населенням понад 50 тис. осіб. Приймати в старшу школу будуть за конкурсом. Зміни почнуться в 2024 році.

Може вийти так, що ліцеї будуть тільки в одному-двох містах на всю область. Наприклад, у Чернівецькій області тільки в Чернівцях досить населення, щоб відкрити ліцей. Те ж саме у Рівненській і Тернопільській областях. Передбачається, що учнів і вчителів у ліцеї возитимуть автобуси. Для тих, хто живе далеко, при ліцеї буде гуртожиток.

Які школи будуть початковими, які гімназіями, а які ліцеями – повинні вирішити місцеві ради до 1 вересня 2024 року.

“У власників загальноосвітніх шкіл достатньо часу протягом перехідного періоду, щоб проаналізувати мережу навчальних закладів, врахувати демографічні показники, міграційні процеси на певній території, пов’язані в тому числі з активною забудовою території, спланувати ефективну, доступну і здатну мережу початкових шкіл та гімназій та закріпити за ними територію обслуговування, а також узгодити на рівні області мережу ліцеїв”, – прокоментували в Міністерстві освіти і науки.

Крім поділу шкіл, закон “Про повну середню освіту” вводить для школярів академічну добропорядність. За списування учня можуть залишити заново проходити предмет. У законі також прописано більше надбавок до зарплати вчителів. А з вчителями-пенсіонерами школи будуть укладати короткострокові контракти.

На тему:

В Російській Імперії ліцеями називалися привілейовані навчальні заклади з терміном навчання від 6 до 11 років, які включали в себе програму навчання середньої і вищої школи. Вони призначалися головним чином для підготовки державних чиновників.

На пострадянському просторі з початку 90-х років, ліцеями стали називатися деякі середні загальноосвітні та професійні навчальні заклади, що працюють за своїми навчальними програмами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь