Дорогу осилить той, хто йде, – Максим Удовенко про шлях молодого підприємця

 

 

 

 

Успіхів у бізнесі досягають лише дорослі з важким багажем досвіду за спиною. Насправді – це міф і в ньому шукають виправдання ті, хто бояться ризикнути як фінансово, так і морально піти своїм шляхом, не розраховуючи на державу. Скільки в Ніжині молодих активних підприємців знаєте ви? Насправді, їх не багато, адже в нинішніх умовах дуже важко втримати свій «корабель» на плаву і витримати всі шторми кризи й нестабільності в державі. Проте, є наполегливі штурмани, які, як то кажуть, пливуть за принципом: «Бачу ціль, не бачу перешкод».

З таким поспілкувались журналісти сайту НЕЖАТИН і дізнались – який же він шлях молодого бізнесмена?

Кажуть, спорт загартовує особистість. У шкільні роки майже весь час Максима Удовенко займав спорт.

«Це мене й захопило. У спорті як в житті – боїшся труднощів і поразок, не знатимеш, що таке перемога. 3 2005 до 2007-рр., займався боксом під вихованням тренера Сергія Кіркіна. Після, 2 роки мав справу з вільною боротьбою. Моїм тренером був Анатолій Галоган. Ще 4 роки професійно займався велоспортом, здобувши багато нагород та медалей. Не одноразово приймав участь в обласних та всеукраїнських змаганнях, представлявши місто Ніжин. У 2015 році увійшов до складу команди професійного боксера з Ніжина Петра Іванова та обіймаю посаду секунданта по це час.

 

Як так вийшло, що почали займатись бізнесом і скільки Вам було років?

Після закінчення ліцею, виїхав за кордон на заробітки. Розумів, що маю цілі, котрі за «українські» розцінки по зарплаті реалізувати не зможу. Ні від кого ніколи не чекав допомоги, тому вирішив йти своїм шляхом. Працював на будівництві. Повернувся додому, з думкою про те, що треба працювати, жити, та займатися бізнесом у своїй країні.

Зараз Максим Удовенко у свої 26 років успішний місцевий підприємець. Він є засновником компанії «Авто Продаж» в місті Ніжин, що займається торгівлею автомобільних запчастин та продажом автомобілів. Також являється засновником компанії «Карварес» що працює по 5 напрямкам: автосервіс, автомийка, автозапчастини онлайн, продаж автомобілів, оренда автомобілів. У 2020-ому році став директором компанії ТОВ «КарверсТрейд» в місті Києві, яка займається оптовою торгівлею автозапчастин.

Такий молодий і вже стільки досяг: це тяга до фінансової незалежності чи переконання?

Звісно, жодна ідея не може бути успішно реалізована без «фінансової подушки». Та якщо ти лише це маєш за основу, твій бізнес не буде близьким до людей і ти сам не отримуватимеш задоволення від процесу. Я з самого дитинства мав мрію працювати з автомобілями. Тому після повернення в Україну пішов працювати механіком до батька в сімейний бізнес на автосервіс. Як казав мені батько: Спочатку треба бізнес відчути своїми руками з середини, тоді ти будеш рости в цьому, і розуміти, з чого починав. Не варто стрибати з першої сходинки на десяту, адже можна упустити цінний досвід.

Що підштовхнуло вас стати молодим підприємцем?

Мені здається, що підприємницькі здібності у мене були ще з дитинства. Можливо мені вони передалися від батьків, ще в ранньому віці. Пам’ятаю, як ще в дитячі роки зробив з товаришем у дворі, з лавочки, магазин. Там продавав жуйки, а в школі – телефони. Купував собі по одному щотижня і за кілька днів мені вдавалося його перепродати. У мене це викликало азарт. Це не було гонитвою за прибутками, а в більшості –  цікавість, адже в руках постійно новий гаджет – чи не радість це для молодого хлопця? У старших класах я серйозно зайнявся онлайн-продажом запчастин до велосипедів. Займавшись велоспортом, чудово в цьому розбирався. Саме тоді я відчув, що таке прибуток, і мені це дуже сподобалося. Коли я був на заробітках, приблизно знав, скільки платять за нашу роботу, але сума, що доходила до нас у вигляді зарплати, була як мінімум удвічі меншою. Мене це змушувало задуматися, про те, що я відпрацювавши «на дядю», отримав, тільки 50% від того, що реально зробив. Звісно, мене це не влаштовувало, і я взяв собі за мету — працювати на себе.

Чому вибрали саме напрямок пов’язаний з автомобілями?

Мій батько все своє життя пропрацював на автосервісі. Ще школярем кожні вихідні я їздив з ним на роботу допомагати, а кожні канікули я проводив не у дворі з друзями, а на роботі з батьком. Думаю, що завдяки своєму батькові, я так полюбив автомобілі, що вирішив пов’язати своє життя з ними.

Що вас надихало?

В першу чергу — це мета. Я завжди перед собою ставив і ставлю великі цілі, котрі з першого погляду можуть здатись недосяжними. У житті я завжди намагався рівнятися на успішних людей. Зокрема на тих, які домоглися великих фінансових результатів. Звичайно дивився відеоуроки. Також любив читати всім відомий журнал Forbes, і завжди мріяв і все ще мрію потрапити на його сторінки.

Легко бути молодим підприємцем в Ніжині?

Моя думка, що це питання можна задати трохи по іншому – чи легко бути молодим підприємцем в Україні? Я без сумніву відповім, що дуже складно! У нашій країні великі проблеми з економікою, і ми все це розуміємо: курси валют постійно в русі, стабільності немає жодної. Підприємцям-початківцям дуже важко утриматися на плаву, так само як було важко втриматися на плаву і моєму бізнесу. Я переживав і злети, і падіння, але підіймався  і починав з початку. На жаль, такі реалії бізнесу в Україні, тому у мене є надихаюча фраза, яку я ніколи не випускаю з голови: «Дорогу осилить той, хто йде». Для мене це означає, що ніколи не потрібно здаватися, як би складно не було. Треба підійматися, починати з початку, і працювати, працювати, і ще раз – працювати!

 

На вашу думку, чого не вистачає в ніжині для реалізації молодих людей?

У будь-якому випадку я дотримуюся думки, що кожна людина може реалізувати себе сама, а ось результат його реалізації буде залежати тільки від нього самого. Для реалізації себе, в першу чергу, повинна бути мета, а далі – робота над нею. У нашому місті не вистачає можливостей для саморозвитку, мало спортивних майданчиків, великих міських спортзалів. Дуже шкода, що у нас в місті немає басейну куди б могли приходити займатися своїм здоров’ям молоді люди. Так само немає хороших місць відпочинку, не в плані закладів харчування, куди можна прийти посидіти в задоволення і подумати над якимись ідеями самореалізації. Нам потрібно розвивати наше місто, будувати парки, алеї, спорткомплекси, і я думаю, що наша молодь стане більш успішною, отримавши більше можливостей займатися собою і своїм розвитком.

Журналісти нашого видання дізнались від Максима, що цього року він планує йти на місцеві вибори кандидатом в депутати від ВО «Батьківщина». Тому запитали: Будучи депутатом, щоб хотіли змінити в Ніжині?

Це дуже цікаве питання, відповідаючи на яке, я міг би писати і писати, але спробую викласти лаконічно. У майбутньому мені хотілося б бачити наше місто чистим, дуже красивим і Європейським. Мені дуже хотілося б зробити набережну, що простягалась би від газового мосту до так званого «університетського». Гарно було б там облаштувати доріжку для прогулянки та їзди на велосипеді та створити зону відпочинку з лавочками, на яких жителі міста могли б присісти і помилуватися нашою природою. Саме там відвести місця для невеликих підприємців, які могли б встановити точки для продажу морозива, кав’ярні, можливо, розважальні атракціони. Для цього у нас є всі ресурси: в першу чергу – це природа, і річка Остер, і залишилося тільки втілити бажання. Мені дуже хотілося б ще підтримати Охонька Сергія Миколайовича з його бажання побудувати в Ніжині міський басейн. Якщо цей проект реалізується, то наша молодь отримає можливість займатися всім відомим видом спорту – плаванням, яке дуже корисне для здоров’я як здорової людини, так і для людей з обмеженими можливостями. У Ніжині дуже багато спортсменів, дуже багато молоді які екстремально катаються на велосипедах, скейтах, роликах, і ці види спорту дуже популярні. Я раніше і сам займався велоспортом і так само стрибав на велосипеді, роблячи трюки. Разом з тим, у нашому місті немає жодного відведеного місця для цього, а отже їм доводиться їздити і робити трюки прямо на дорогах, що дуже небезпечно, як для спортсмена так і для інших учасників дорожнього руху та пішоходів. Тому в мої плани входить будівництво екстрім-парку в нашому місті. І це тільки невелика частина того, що мені хотілося б зробити у Ніжині для його жителів.

 

Спілкувалась Марина Волинець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь