Тамара Солдатенко, директор НВК №16 «Престиж»: «У ХХІ столітті діти повинні навчатися в сучасному освітньому середовищі»

 

 

 

 

У країні вже кілька років триває реформа освітньої галузі, унаслідок якої здійснюється поетапне впровадження Нової української школи. Основним завданням реформи є повне оновлення середньої освіти, ключовим компонентом якої є сучасне освітнє середовище. Зараз у світлі освітньої реформи ми бачимо, що треба змінюватися, реформуватися, бо по-іншому ніяк не можна.

Основне завдання керівника освітнього закладу в умовах реформування освітньої галузі – створити максимально результативну модель виконання вимог стандартів освіти.

За 31 рік наш навчальний заклад реформувався: був школою, гімназією з поглибленим вивченням англійської мови, просто гімназією. А реорганізація в навчально-виховний комплекс? Час вимагав змін.

Територія закладу велика, малечі в мікрорайоні багато, а дитячого садочка немає. Зваживши все це, ми ризикнули й створили навчально-виховний комплекс із дошкільним підрозділом. Першу групу відкрили в січні 2017 року, а у вересні 2018 року запрацювала друга група.

Для садочка відокремили блок початкової школи, створивши сучасний освітній простір для дошкільнят. На сьогодні в нас 45 вихованців (2 групи).

Родзинкою нашого закладу є реконструйований шкільний басейн. Він не працював з 90-х років. Нині в басейні безкоштовні гурткові заняття з плавання відвідують 26 груп, а це 390 учнів 1-4 класів з усіх шкіл міста. Для 341 учня 1-4 та 5-6 класів нашої школи проходять уроки плавання. На базі спортивних залів працюють секції ДЮСШ, футбольної школи та дзюдо для всіх учнів міста Ніжина.

Колектив освітнього закладу зазнав багато змін. Але, як показує практика, ці зміни тільки на краще.

НВК – це сучасний заклад освіти, що задовольняє пізнавальні інтереси дитини, створює умови для її інтелектуального, творчого, морального та фізичного розвитку, плекає креативну особистість.

Освітнє середовище нашого закладу є одним із найкращих у місті. У школі є сучасний дошкільний підрозділ, оздоровчий басейн, комфортна актова зала, ресурсна кімната, добре облаштовані спортивні та ігрові майданчики. За останній період у закладі багато зроблено, але є ще над чим працювати.

У наших планах: ремонт харчоблоку, який забезпечує гарячими сніданками та обідами не тільки своїх учнів, а й учнів ЗОШ №4, 12, 14, ремонт покрівлі старшої школи, утеплення шкільного приміщення, реконструкція стадіону, облаштування рекреацій, створення сучасної ігрової кімнати для групи продовженого дня тощо.

Нині в НВК навчається 592 учні. Показник наповнюваності класів становить 27,7, а субвенцію розраховуємо за кількістю дітей, більше ніж 25. Зараз гроші «йдуть» за дітьми: фінансування школи залежить від показника наповнюваності класів. Держава розраховує обсяг освітньої субвенції для конкретного навчального закладу за формулою.

Триває завершальний етап освітньої реформи, і, відповідно до неї, всі школи міста певною мірою будуть оптимізовані: деякі стануть початковими, більшість гімназіями, де навчатимуться діти до 9-го класу, і тільки кілька шкіл стануть ліцеями.

«Зміни – закон життя. Ті, хто дивиться тільки в минуле чи лише на сьогодення, безперечно, пропустять майбутнє», — писав Джон Ф. Кеннеді.

Вважаємо, що необхідно оптимізувати навчальні заклади відповідно до нормативно-правової бази. У ХХІ столітті діти повинні навчатися в сучасному освітньому середовищі.

Автор: Яна Хмелюк

Фото надано адміністрацією НВК №16 «Престиж»

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь