Ніжинський фронтовик і партизан Петро Крапив’янський: “Ми не маємо права віддати підступному ворогові нашу Україну!”

 

 

 

 

Завжди в побажаннях українців один-одному звучало “мирного неба над головою”. Саме зараз, коли у вікна осель мирних жителів заглядає війна, коли бачиш страх в очах дітей, гостро усвідомлюєш увесь сенс цих побажань!..

У нашому славному місті Ніжині живе Петро Андрійович Крапив’янський – шанована і знана людина, фронтовик, партизан, Почесний громадянин Чернігівської області. Петро Андрійович сміливо дивився в безжалісні очі війни, коли воював проти фашистів до 1945 р. “Ніколи не думав, що це жахіття, ім’я якому війна, знову розгорне над нами свої чорні крила”, – говорить фронтовик.

Петро Крапив’янський пройшов усю Другу Світову війну і має 35 нагород…

У квітні цього року Петру Андрійовичу виповниться 96 років! І він погодився для невеличкого інтерв’ю сайту “Нежатин“.

Сьогодні журналісти, разом з головою Ніжинської ветеранської організації Людмилою Величко відвідали цього сивочолого захисника з молодим, гарячим серцем. 

  • Петре Андрійовичу, Ви пройшли Другу Світову війну, нині йде війна в 21 столітті, моторошна і підступна…
  • Так, я воював проти фашистів. Тоді ми разом, і українці, і росіяни, боролися з нашим спільним ворогом, підтримували один-одного, рятували життя своїм побратимам. А тепер, у 21 столітті,  росіяни – це наші вороги, які прийшли на нашу землю і з нечуваною жорстокістю вбивають мирний народ! Україна ніколи ні на кого не нападала! Ми хочемо жити на своїй землі, розвивати свою країну, єдину, вільну і незалежну, і ми обов’язково переможемо!
  • Зараз усі згуртувалися, об’єдналися, щоб якомога швидше прогнати ворога з рідної землі. Ми впевнені: перемога – наша! А Ви скажіть, з висоти своїх років, з Вашого тяжкого фронтового досвіду, що потрібно для того, щоб її наблизити?
  • Впевненість! Ми повинні вірити в це! Ми йшли в бій і були впевнені в нашій перемозі! А впевненість веде до об’єднання! Люди, забудьте про всі чвари і непорозуміння! У нас зараз одна мета – перемога! І, звісно, потрібно вірити в Бога і просити його про допомогу! А Бог з нами, бо правда на нашому боці!
  • “Шановні мої земляки!, – звернувся Перто Андрійович. –  “Борітеся – поборете, Вам Бог помагає!” – це писав ще Тарас Шевченко. Ці слова актуальні й нині. Прошу вас, ні на хвилину не втрачаємо бойовий дух! Ми не маємо права віддати підступному ворогові нашу Україну!”.
  • Фронтовик зачитав власні віршовані рядки, які писав до Дня Перемоги 9 травня:

О, Ніжине мій, величавий!

В бою ми тебе захищали!

На вірність народу і славу

Захистили державу!

Крокували українські землі,

Де буяли сади і поля,

Де проживали герої в оселях

І де нас чекала рідна земля!

“Скоро у нас буде ще один День перемоги!”, – запевнив ветеран. А він про це точно знає!

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь