США не знімуть санкції з рф в обмін на розблокування експорту зерна з України

 

 

 

 

Представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що США не погоджуються на пропозиції росії про відміну санкцій в обмін на розблокування доступу до українських портів. Про це Прайс сказав на брифінгу у середу, 25 травня, інформують на сайті Держдепу.

За словами Прайса, російські чиновники поширюють брехню і дезінформацію щодо питання продовольчої безпеки та глобального постачання продовольства. Незважаючи на ці заяви, санкції США не спричиняють перебоїв у експорті російської сільськогосподарської продукції, сказав представник Держдепу. Він пояснив, що санкції США були спеціально розроблені так, щоб дозволити експорт сільськогосподарської продукції та добрив з росії.

“Тому ми, звичайно, не знімемо наші санкції у відповідь на пусті обіцянки, а порожні обіцянки ми вже чули від російської федерації. Я думаю, що маємо – усі мають — вагомі підстави скептично ставитися, коли чуємо різні обіцянки та пропозиції з боку росії”, — сказав Прайс.

Він нагадав, що йдеться про країну, яка місяцями стверджувала, що не має наміру вторгнутися до свого сусіда та розв’язати жорстоку війну. За словами Прайса, саме росія продовжує дестабілізувати світові продовольчі ринки через війну та власні експортні обмеження, які підвищили ціни на продукти харчування по всьому світу.

“Ми ніколи не санкціонували харчування. Ми ніколи не санкціонували сільськогосподарські товари з росії. На відміну від росії, ми не зацікавлені в тому, щоб використовувати їжу проти нужденних. Наші непродовольчі санкції залишаться в силі, доки Путін не припинить цю жорстоку війну проти суверенітету України”, — зазначив Прайс.

Він додав, що найшвидше вирішення зростання цін на сировину і продукти харчування у світі — це “припинення війни, припинення блокування українських портів, припинення нападів на зернові силоси і зерновози”.

25 травня зранку заступник очільника МЗС РФ Андрій Руденко заявив, що вирішення продовольчої проблеми вимагає комплексного підходу. Йдеться, зокрема, про зняття санкційних обмежень, які були накладені на російський експорт та фінансові транзакції.

Що відомо

  • Україна запропонувала створити Організацію країн-експортерів зерна, яка б допомогла запобігти голоду у світі, а також захищала б інтереси своїх членів у питанні імпорту зернової продукції.
  • Через війну в Україні у світі зросли ціни на зерно. Про це інформує Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. Бойові дії вже призвели до непрямого тиску на ціни на зерно у світі. рф продовжує блокувати українські порти, це призводить до нестачі поставок і до подальшого зростання цін на багато основних продуктів, йдеться у повідомленні британської розвідки.
  • Представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік повідомив, що в портах України через війну заблоковано майже 4,5 мільйона тонн зерна, а залізниці недостатньо для експорту.
  • До росії з тимчасово окупованих територій України вивезли вже близько 400 тисяч тонн зернових, а росіяни погрожують фермерам забрати ще як мінімум 70 % майбутнього врожаю.
  • За даними української розвідки, значна частина вивезених з України зернових перебуває на суховантажних суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря. Найбільш вірогідна країна призначення вантажу — Сирія.
  • Як раніше повідомляв перший заступник очільника Мінагрополітики Тарас Висоцький, до війни Україна постачала 10 % світового експорту пшениці, понад 15–20 % ячменю, понад 50 % соняшникової олії. Україна обмежила експорт деяких зернових на час війни.

suspilne.media

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь