На Ніжинщині зберігся унікальний монумент. Фото

 

 

 

 

Ось такий унікальний монумент чудом зберігся на території нашої громади, в селі Бідин.

У Приходському літописі села Курилівки, складеному священником Георгієм Камінським і надрукованому в 1877 році, сказано, що на кладовищі хутора Бідина «здалеку видніється мармуровий пам’ятник у хрестоподібному вигляді, поставлений тут над прахом засновника хутора міщанина Степана Біди вдячним сином його купцем Михайлом Степановичем Бідиним, будівельником теплої церкви при Ніжинській Преображенській церкві».

Насправді хрест не мармуровий, а бетонний, виготовлений дуже якісно. Збоку на підніжжі є напис з іменем виробника «Города Риги мастер Адольф Гаак».

Місцеві кажуть, везли його з Риги дуже довго кількома парами волів.

На самому хресті з боку вулиці напис, який не вдається прочитати повністю через пошкодження: Сдесь Погребенъ Нежинской Купецъ Стефанъ Ивановъ Бидинъна (далі нерозбірливо).

З другого боку напис: «от Благодарных Сыновей, посвященъ Памятникъ Сей, 1838 года.» і літери Т.М.С.А.М. – очевидно син Михайло, який і поставив пам’ятник.

Він був купцем 2-ї гільдії, і щедро жертвував гроші на благодійність, зокрема й на церкви. На його гроші не тільки було добудовано в 1853 – 1857 рр. теплу церкву з високою триярусною дзвіницею до Преображенського храму (не збереглася). Він також, наприклад, пожертвував у 1862 році на Пантелеймоно-Василівську церкву в Ніжині аж 4 тисячі рублів, що в ті часи було величезною сумою.

Після смерті Михайла Степановича було поховано у склепі біля стін Преображенського храму. А перед смертю він заповів, щоб на його гроші при церкві готували безкоштовні поминальні обіди для знедолених. Є свідчення, що ці обіди продовжували накривати навіть після революційних подій 1917-1920-рр.

І ще цікаво – мешканці Бідина впевнено говорять, що Степана Біду поховали в Ніжині, а хреста поставили просто в пам’ять про нього.

Схоже, що їм усе таки хтось не повірив, бо свого часу під хрестом виявили підкоп.

Чи є там поховання, чи немає (чи й не було), невідомо, але пам’ять про засновника збереглася не тільки в назві села, але й у такому цікавому історичному об’єкті.

Джерело: Талалаївка Ніжинська

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь