Як зменшити витрати електроенергії: поради від експерта

 

 

 

 

Поради, як зменшити та розвантажити затрати електроенергії в пікові години, від чернігівського експерта з енергоефективності Ярослава Ячного:

Чоловік працює у сфері енергетики 10 років. Каже: зараз, після російських обстрілів і руйнувань енергетичної інфраструктури, українцям вкрай необхідно зменшувати споживання електрики у пікові години – вранці та ввечері.

Якщо брати загальне користування багатоповерхових будинків, то електроенергія витрачається, в першу чергу, на ліфти, а в другу чергу, на освітлення внутрішньобудинкових мереж.

Якщо відмовитися від усього, то це майже 80%, оскільки ще 20% – це насосні системи водопостачання, від яких ми відмовитися не можемо“.

У Ярослава є й низка порад, як у побуті зменшити навантаження на енергосистему. Найперше – це користуватися енергоощадними технологіями – лампочками і приладами. По-друге, не споживати електрику без зайвої потреби.

Наприклад, на освітленні під’їздів можна заощадити. Чоловік говорить, є щонайменше два варіанти, які можна впровадити:

Це встановлення або часового реле, яке буде автоматично вмикати-вимикати освітлення тоді, коли воно потрібне. Або встановлення звичайних датчиків освітлення“.

Бажано відмовлятися в пікові години від такого навантаження як пилотяги, фени, ремонтні певні прилади, які мають досить велику потужність“.

Обігрівачами, кондиціонерами та котлами, чоловік радить користуватися вночі. Тоді це не буде критично навантажувати енергосистему.

Наступна порада від Ярослава – ефективно використовувати електрику.

Якщо брати, наприклад, той самий електричний чайник, він нагріває завжди весь об’єм води. Тобто, якщо вам, наприклад, потрібно дві чашки води, щоб приготувати дві чашки чаю, то закип’ятіть лише дві чашки води“.

Також дуже енергозатратними є електроплити. Від користування ними в години пікового навантаження експерт радить або взагалі відмовитися, або вмикати тільки одну конфорку.

Мультиварка буде вигідніша в тому плані, що, по-перше, в неї менше навантаження і друге – час приготування в мультиварці більш розтягнутий, тому навантаження на енергосистему буде вигідніше з використанням мультиварки. Тому моя порада буде, наприклад, вдень приготувати їжу, а потім, при необхідності, її вже розігрівати в мікрохвильовій печі“, – каже енергетик.

Але й мікрохвильовку краще вмикати не на максимальну потужність. Умовно до 500-600 ват, таким чином знизиться навантаження на енергосистему майже на половину на цьому приладі, але нагрів буде відбувати вдвічі-втричі довше, додає Ярослав.

Холодильник вранці та ввечері чоловік радить зайвий раз не відкривати.

Краще, звичайно, в пікові години його вимикати, щоб взагалі унеможливити споживання електричної енергії в цей час. Багато хто не буде цього робити. Тому просто краще не користуватися, не відкривати дверцята цього холодильника. Холод всередині буде зберігатися довго, і він пройде цей пік з мінімальними включеннями компресора на роботу холодильника“.

Ще одна порада: використовувати менше гарячої води з бойлера. Краще, щоб він нагрівав її вночі. Аби не вмикати-вимикати його самому, можна використовувати розетку з таймером, яка коштує приблизно 200 гривень.

Нічого не заважає нам вночі підігріти цей бойлер, наприклад, не на 50 градусів, а навіть до 70 градусів ми можемо його нагріти, о 7-ій годині відключити, і при цьому ми будемо мати весь об’єм вже з більшою температурою, що на виході нам дасть навіть більший об’єм води для використання“.

Прання Ярослав радить теж відкладати на ніч. Також треба максимально завантажувати барабан, щоб зменшити кількість циклів. В години пік, каже чоловік, краще не користуватися комп’ютерами та телевізорами.

Суспільне

Головне фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь