У Ніжинському музеї з`явився загадковий експонат

 

 

 

 

Якби Ганс Християн Андерсен мав щастя жити в Ніжині, то одна з його чудових історій називалась щось на кшталт: «Чарівні пригоди дерев’яних черевичків в Ніжині» або «Як козаки дивне взуття через Ніжин везли». Жарти жартами, але складно пояснити нещодавню знахідку у нас на Чернігівщині у вигляді масивних дерев’яних черевиків.” – пишуть на сторінці Ніжинського краєзнавчого музею.

Їх у Нідерландах, Данії та Швеції, наприклад, називали клоги або кломпи, у Франції – сабо, у Литві – клумпес. Подібне взуття було поширене і в Закарпатті та на Волині. На цих територіях ним користувалися ще в 20-ті – 40-ві рр. ХХ ст.

«Дерев’яники», а саме так їх називали місцеві мешканці, виготовляли з суцільного шматка тополі, верби або бука. Незважаючи на свою зовнішню брутальність, вони були досить практичні, адже добре захищали ніжки від вологи та зимового холоду. Хоча й були незручними, натираючи мозолі.

А найстаріший кломп, виготовлений ще в 1230 р., був знайдений в Амстердамі. Виявляється, що відтоді кломпи (клоги) абсолютно не змінили свою форму. Більш того, взуття, яке колись було розповсюджене серед бідних верств населення, набуло шаленої популярності вже в наш час.

Ну, а свої старі «дерев’яники» Попелюшка, мабуть, випадково, а може і навмисно загубила десь недалеко від Ніжина, адже шлях до палацу довгий і складний, а попереду на неї чекало невідоме і, напевне, казкове життя.” – припускає співробітниця музею Лариса Кулик.

Фото: Ніжинський краєзнавчий музей

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь