Носівочка: ще назва є, а річки вже нема…

 

 

 

 

Й це зовсім не про якусь незнайому нам річку,  трагедію якої свого часу так глибоко й проникливо описала наша відома українська поетеса Ліна Костенко, а про нашу рідну й любу Носівочку.

Носівочка — річка в Україні, у Носівському районі Чернігівської області. Ліва притока Остра (басейн Дніпра) – Вікіпедія.

Зрештою, природа – це не просто буденні ліс, луки, річка, дерева чи рослини, дощ, вітер чи сонце. У тісному взаємному зв’язку це дарований нам Богом дивосвіт, в якому всі ми знаходимо красу, взаєморозуміння, відновлюємо свої сили, заряджаємося радістю існування. До певного часу саме з цього природного дивосвіту – нашої блакитної стрічки-Носівочки – черпали спокій, здоров’я та натхнення й носівчани.

Зрештою, мабуть саме для цього  ще 876 років тому наші перші пращури й оселилися по обидва її береги. Але… як сказав колись Геракліт: «все тече, все змінюється…» Ось і наша рівнинна річечка, у якій ще кілька років тому діти ловили карасиків, в якій плескалися свійські качки й навіть виводили молодняк дикі, перетворилася на ледь помітний рівчак, який висохав з настанням літа й затим густо заростав чередою та реп’яхами. Ось така вона, наша Носівочка сьогодні.

Та й стосовно її майбутнього екологи не дають втішних прогнозів. Бо ж маючи статус рівнинної річки, зазвичай живилася вона тільки талими й дощовими водами, а цих запасів, як бачимо, надбати навряд чи вдасться.

Міська влада спробувала зберегти бодай ставкове русло, кілька років тому суттєво поглибивши його в центрі міста. А далі тільки прилеглі до русла річки розкішні верби вказують колишній напрямок руху течії. Вести мову про поглиблення русла Носівочки далі за течією, аж до місця її з’єднання з Остром навіть у довоєнні часи була марна справа – бюджету громади така сума непідйомна навіть якщо б долучитися до цього якомусь екологічному проекту. Нині ж і поготів не до цього.

Тож поки що завдяки поглибленому русловому ставку містянам є де і покупатися, й рибу повудити, а що буде з Носівочкою далі – як то кажуть, побачимо…

Катерина Гавриш

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь