“Червоний Хрест” в Ніжині: працюють, як злагоджений годинник

 

 

 

 

Команда Ніжинської районної організації Товариства Червоного Хреста України – зовсім молода. Час її створення – 1 липня 2022 року. Невеликим був і її стартовий склад: голова, фахівець та декілька волонтерів.  От і все. Та за короткий, ще й надскладний у країні час організація досягла певних успіхів. Ними вже може поділитися з іншими Товариствами.

Повідомляє Нежатин.

Зросла і чисельність ніжинської команди (зараз у її штаті – 55 чоловік). Їхня робота направлена на зміцнення мережі організації та посилення потенціалу щодо ефективного реагування на виклики сьогодення.

Першочергове завдання, яке ставила перед підлеглими Ліза Саєнко, – оцінити потреби кожної із 17 громад Ніжинщини. І допомога, у першу чергу, направлялася туди, де люди найбільше постраждали від окупації: Талалаївській, Новобасанській, Бобровицькій ОТГ. До них приїжджали зразу з декількома програмами.  Вантажні автівки везли продуктові набори, засоби гігієни, ковдри, матраци, тенти.

Одну із перших «гуманітарок», до якої долучився і Міжнародний Червоний Хрест, отримала кожна сім’я села Велика Дорога. Це були продукти харчування загальною вагою до 17 кг. Згодом не обділили увагою  і внутрішньо переміщених осіб. У Новому Бикові, наприклад, сприяли облаштуванню модульних будиночків побутовою технікою, постільною білизною, продуктами. На додачу  виділили кожному члену родини пошкодженого житла (або хто втратив роботу) по 2,5 тисяч гривен.   

Із серпня в Товаристві започаткована програма «догляд вдома».

У штаті додалося 8 соціальних робітників, 4 із них трудяться в Ніжині. Всі вони, попередньо склавши акти обстеження, допомагають одиноким інвалідам. Немічних розділено на три категорії: – лежача група; – ті, котрі пересуваються лише по кімнаті; – люди, що можуть самостійно добратися до найближчої інфраструктури. Безперечно, особлива увага – першій групі. Такий контингент (із 42 чоловік їх 80 %) найважче обслуговувати, хоча більша частина підопічних і проживає в місті. Тому й працює дана команда у тісній взаємодії із управліннями соціального захисту населення. Як міським, так і районним. А ще – з територіальним центром соціального обслуговування під орудою Інеси Шаповалової. Доречно додати до списку піклувальників і голів об’єднаних громад та їх заступників усього нашого краю.

Крім того, в Товаристві Червоного Хреста плідно трудяться спеціально вивчені інструктори. Одні вчать громадян Ніжинщини як себе вести, коли знаходиш міну чи снаряд, другі – надавати першу медичну допомогу, інші пропонують психологічно-соціальну підтримку, якої потребують, у першу чергу, внутрішньо переміщені особи та діти.

На сьогодні робота Ніжинської організації спрямовується на внутрішньо переміщених осіб. Дооблаштовуються і Пункти підтримки. У планах на майбутнє, як повідало керівництво цієї благородної організації, –  охопити цілковитою увагою громади, до яких ще, як то кажуть, «руки не дійшли».  А залишилося таких ні мало-ні багато – Батуринська, Плисківська, Комарівська та Макіївська. Тож побажаємо Товариству в цьому році виконати заплановане.

Олександр Василенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь