На Ніжинщині діти поєднують вивчення історії із збором коштів для ЗСУ

 

 

 

 

Патріотичне виховання дітей є актуальним як ніколи. Адже нині Україна виборює свою волю та незалежність. Між тим, ця боротьба почалася не торік, а ще 300 років тому, що й варто знати всім дорослим і маленьким українцям.

До того ж, нині треба не лише вистояти, а й думати про розвиток, навчання і виховання підростаючого покоління в патріотичному дусі. І добре, що є люди, які взяли на себе таку особливу місію.

Уся Чернігівщина – це історичний куточок. Але з-поміж усіх населених пунктів особливо вирізняється волелюбний Батурин, який свого часу був столицею українських гетьманів. Історичне минуле в місті шанують, зберігають і вивчають, до того ж тут діє досить популярний гурток для дітей – «Батуринський канцелярський курінь». Керівник цього гуртка – Наталія Пільтяй, яка водночас є науковим співробітником відділу «Палац гетьмана Кирила Розумовського» Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

«Наш гурток існує з квітня 2015 року на базі заповідника «Гетьманська столиця». «Батуринський канцелярський курінь» – бо перший навчальний заклад, який існував у Батурині, був саме під час гетьманування Івана Мазепи. Діяв на базі Генеральної військової канцелярії. Там навчалися діти переважно представників козацької старшини. Вони здобували знання, щоб надалі працювати в адміністрації гетьмана чи судових установах.

Наш гурток діє з 2015 року. Всі заняття безкоштовні і відбуваються на різних об’єктах заповідника, бо так цікавіше», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Наталія Пільтяй.

Із гуртківцями проводять різні заняття, здебільшого пізнавальні. Усе задля того, аби зацікавити дітей вивченням історії. Примітно, що займатися в гуртку цікаво дітям різного віку, бо форми занять тут практикують різні.

На заняттях переважно йдеться про добу Гетьманщини. Зокрема, якось діти хотіли почути, що одягали гетьмани і загалом яким був тогочасний одяг. Тобто влаштували такий собі Fashion Day в «Гетьманській столиці», коли йшлося про одяг доби Гетьманщини.

Цікаві дітям і персоналії гетьманів. Зокрема до дня вшанування пам’яті гетьмана Івана Мазепи проведено тематичне заняття, на якому вихованці гуртка поглибили свої знання про цього видатного гетьмана, який є взірцем патріотизму, відваги, мужності та символом боротьби за волю і незалежність українського народу.

Дітям також цікаво, яким було їхнє рідне місто в давнину, розпитують про адміністративний статус Батурина в різні періоди, вивчають історію.

«Готуємо екскурсію з ними, зніматимемося для YouTube-каналу. Виконуємо бажання дітей про те, що вони хочуть почути, побачити, зробити», – сказала керівник гуртка.

Тож діти пробують себе в ролі археологів, істориків та екскурсоводів. Діти також не залишаються осторонь нинішнього життя в Україні, а як можуть підтримують українське військо. Причому роблять це за власною ініціативою, від душі. Для цього проводять благодійні екскурсії, на яких збирають гроші для військових. А під час вертепу в нинішній новорічно-різдвяний період назбирали 4900 грн, які передали на потреби українських захисників.

На досягнутому гуртківці зупинятися не збираються.

«На черговому зібранні історичного гуртка вихованці опрацьовували тему «Історія судоустрою в Батурині». Під час заняття діти відтворили судовий процес у формі гри, що розкрила особливості козацького військового суду.

На зібранні історичного гуртка заповідника юні дослідники продовжили вивчати історію Батурина. Сьогодні говорили про культурний розквіт міста періоду Гетьманщини.

Прослухавши підготовлений матеріал та самостійно виконавши інтерактивні завдання з теми, вихованці гуртка готували «стародавнього» листа та писали скорописом.

Всі учасники заняття отримали позитивні емоції та збагатили знання про минуле свого народу», – повідомляє керівник гуртка.

Не оминають увагою і важливі для всієї України події. До 209-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка для вихованців історичного гуртка було проведено виховний захід «В своїй хаті своя правда і сила, і воля». Діти дізналися про життєвий і творчий шлях Кобзаря. Особливого значення набула декламація його пророчих віршів. Адже сьогодні слова Тараса Шевченка актуальні як ніколи. Вони надихають українців на боротьбу за незалежність, правду та волю.

Попереду у вихованців ще багато екскурсій, тематичних зустрічей, як і багато тем, які ще належить вивчити та пізнати.

Ірина Осташко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь