Цьогоріч жителі Чернігівщини вкрали електроенергії на понад 10 млн грн

 

 

 

 

Понад 10 мільйонів гривень склали збитки від крадіжок електроенергії на Чернігівщині протягом 2022 року. Про це повідомляє АТ «Чернігівобленерго» у своєму Телеграм-каналі.

За словами начальника служби технічного аудиту АТ “Чернігівобленерго” Сергія Рубця, з березня 2022 року на підприємстві не раз фіксували порушення, пов’язані з крадіжками електроенергії й серед побутових, і серед непобутових споживачів.

Усього за рік було складено 300 актів про порушення, йдеться в повідомленні.

“Основними видами порушень, як і раніше, залишаються самовільне підключення поза приладами обліку, використання постійних магнітів для зупинки лічильників та зрив пломб. Ми знаємо десятки методів крадіжки електроенергії, які можуть використати споживачі, маємо високотехнологічне обладнання та досвідчених фахівців“, — говорить Сергій Рубець.

Втручання в роботу приладів обліку або використання електричної енергії поза обліком є порушенням Закону України “Про ринок електроенергії” та Правил роздрібного ринку електроенергії й кваліфікуються як крадіжка.

Згідно зі статтею 188 Кримінального кодексу України, крадіжка електричної енергії шляхом самовільного використання без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов’язкове) карається штрафом від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 – 3400 гривень).

А дії, що спричинюють зміну показів засобів вимірювальної техніки (використання постійних магнітів, високочастотних генераторів тощо), в тому числі умисне пошкодження приладів обліку в будь-який інший спосіб, несуть за собою кримінальну відповідальність. Максимальне покарання — позбавлення волі на строк до 3 років.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь