Чи бути в Носівці парку Пам’яті захисників?

 

 

 

 

Від часу повномасштабного вторгнення російських військ на територію України Носівщина втратила понад два десятки своїх синів, військовослужбовців, наших мужніх земляків, палких патріотів та захисників української державності.

Прикро визнавати, але ще й сьогодні, більше, ніж через чотириста пекельних для кожного українця діб військового протистояння, ми ще не знаємо, коли у нас, нарешті, настане мир.

Ми молимося, волонтеримо, працюємо на своїх робочих місцях чи просто донатуємо зі своїх зароблених коштів – кожен, як може, так і намагається наближати перемогу. Але ж якби все залежало тільки він нас…

Тому ми в жодному разі не маємо права забувати, завдячуючи стійкості й мужності кого ми ось тут, на місцях, можемо радіти прильоту весняних птахів, дивитися на блакитне чисте небо, жити – наскільки це можливо – своїм звичним цивільним життям.

У різних регіонах по-різному вшановують пам’ять полеглих хлопців. У великих містах загиблих військових хоронять всіх поруч на цвинтарі, у містечках та селах встановлюють меморіальні дошки на школах та інших закладах, де вони навчалися, називають вулиці їхніми іменами тощо.

У нас зробити такий військовий меморіал на якомусь зі цвинтарів навряд чи вдалося б, адже  родичі загиблих хотіли б, щоб вони були поруч з ріднею.

Тому в мене буде така пропозиція: зараз весна – пора розвою природи, давайте у Носівці  посадимо парк пам’яті загиблих на цій війні наших земляків.

І щоб не просто посадити два десятки деревець – за кількістю полеглих у боях воїнів, а розпланувати його на тій території: прочистити доріжки, розбити клумби тощо. У нас же є при міськраді є відділ архітектури, нехай допоможе це зробити.

Головне, щоб за ним потім доглядати. Дивись, через кілька років зазеленіє молодий парк, у ньому залюбки будуть відпочивати діти, дорослі..Звісно, зробити це буде непросто – це ж не одноразова акція: «провели-відзвітувалися-забули». Але ж і ми живемо на цьому світі не одноденками. І мусимо передавати у спадок майбутнім поколінням щось хороше, вдячне. А що може бути вдячніше, ніж пам’ять. Так, на це потрібні гроші, час, та, найголовніше, бажання це робити. І ми маємо все це знайти – і в бюджеті, і в своєму серці…

Людмила ТРОЦЕНКО,ветеран праці, волонтерка.м.Носівка

Післямовою від редакції: ми  абсолютно поділяємо думку Людмили Петрівни з приводу створення в місті  іменного парку чи скверу й хочемо, щоб і ніші носівчани також до неї дослухалися.

Адже свого часу вона багато років поспіль безкорисно доглядала за безіменними могилами на кладовищі по Козарському шляху, й зараз плете маскувальні сітки, збирає передачі на передову для наших захисників, постійно донатить зі свого невеликого пенсійного бюджету на ЗСУ.

Однак є одне «але»… Свого часу у місті вже неодноразово влаштовувалися толоки по озелененню, які починалися велелюдним залісненням територій, чи, скажімо, посадкою дерев по берегах руслового ставка обабіч Носівочки в центрі міста.

Пам’ятається, майбутній сквер навіть назвали на честь загиблих афганців-прикордонників. І поки древця росли, на території продовжувала випасатися громадська худоба чи рости трава й бур’яни. Отож за кілька  років від посаджених дерев не залишилося й сліду. Тому, здається, думка про попереднє планування на території доріжок та клумб та в подальшому висаджування дерев здається більш практичною й дієвою.

То як, носівчани, підтримаємо таку громадську ініціативу?..

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь