У центрі Ніжина розквітла екзотична краса

 

 

 

 

Цьогоріч невелике деревце магнолії Суланжа розквітло у сквері Ю. Лисянського в центрі Ніжина.

Магнолія Суланжа (Magnolia soulangeana) – гібридний сорт, отриманий схрещуванням магнолії оголеної (M. denudata) та магнолії лілієцвітої (M. liliflora). Виведена у Франції в 1820 р. агрономом, колишнім дипломатом французької армії Е. Суланж-Боденом.

Магнолія Суланжа – листопадне дерево висотою до 10 м або великий кущ з куполоподібною кроною і дуже красивими пурпурово-рожевими великими квітами келихоподібної форми з приємним ароматом. Зацвітає рослина ще до появи листя в квітні-травні. Колір пелюсток буває від біло-рожевого до темно-пурпурового забарвлення при основі. Магнолія Суланжа холодо – і посухостійка рослина, переносить зниження температури до –20 С°. Краще росте на сонячних або злегка затінених, захищених від вітру ділянках.

Магнолія Суланжа належить до роду магнолія (Magnolia), який налічує близько 240 видів. В залежності від виду, це можуть бути вічнозелені або листопадні дерева, чагарники.

Також, від виду магнолії залежить розмір, форма і колір квітки та сила її аромату. Квітки магнолії бувають білого, жовтого, кремового, рожевого, пурпурного і фіолетового кольору. Вони можуть мати дуже ніжний і приємний аромат або ж бути без аромату. А також квітки магнолії можуть мати різну форму: зірчасту, лілієквітну, чашеподібну .

Магнолії в дикому вигляді ростуть на території Південної та Північної Америки, Південно-Східної Азії, на островах Ява і Суматра. Гібридна форма широко розповсюджена в садах та парках світу. В Україні магнолії почали вирощувати з кінця XIX ст. Магнолія – одна з найстаріших рослин на Землі. За дослідженнями вчених, перші представники цієї рослини з’явилися на Землі ще в епоху динозаврів і до настання льодовикового періоду, були поширені і охоплювали територію аж до сучасної Арктики в третинний та крейдяний періоди.

Квіти цих рослин пристосовані до запилення за допомогою жуків, тому що рід Магнолія зародився в часи, коли бджіл ще не було. Ще одна цікава особливість квітів магнолії – вона є теплою на дотик. Науково підтверджено, що температура всередині квітки магнолії вища за температуру навколишнього середовища майже на 10°С.

У Китаї, Кореї та Японії магнолія – одна із найпопулярніших рослин. За часів правління китайських імператорів, пелюстки білої магнолії подавали на імператорський стіл в якості делікатесу. Саме тому, магнолії вирощувалися тільки імператором та членами його родини в імператорському саду і були символом чистоти і насолоди. Якщо ж імператор дарував комусь квітку магнолії, то це вважалося найвищою нагородою. Прадавні китайці називали магнолію Нефритовою Орхідеєю. Магнолія є древнім символом Японії. За часів самураїв, деревина магнолії традиційно використовувалася для виготовлення руків’я і піхов японських мечів.

Рослина має лікувальні властивості. Препарати, у складі яких присутні листя магнолії, знижують тиск, зменшують серцебиття, а також допомагають позбутися болю в серці. В традиційній китайській медицині вже протягом 2000 років використовують суцвіття і кору магнолії лікарської.

Людмила КОТ, наукова співробітниця відділу Музей природи Приостер`я НКМ ім. І. Спаського.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь