У водоймах Ніжина живуть курочки, які люблять плавати

Водяна курочка – назва така ж мила, як і сама ця птаха. У водоймах Графському парку виростають їх цілі династії.

Пише Нежатин.

Роздивитися цих курочок не дуже просто, бо вони дуже обережні й спритні, а, побачивши людину чи тварину, мерщій біжать в очерет і маскуються там. Хіба що червоні дзьобики їх видають.

Птаха гніздиться на всій території України, крім Карпат. А мігрує скрізь, регулярно зимує в південних регіонах і на Закарпатській рівнині, взимку подекуди трапляється й на водоймах решти областей.

Взагалі ж водяних курочок можна зустріти майже на всіх континентах, крім Антарктиди, Арктики та Австралії. Там, де клімат м’який і теплий, вони живуть осіло, а там, де водойми взимку замерзають, гніздуються, але на зиму відлітають у теплі краї.

У місцевості, де птахів менше тривожать, вони звикли до присутності людини, яка не втручається в їхнє життя, і навіть роблять гнізда на видноті, особливо не ховаючись. Зате й там їм добряче дістається від сорок, ворон, очеретяних лунів, які нахабно розоряють гнізда беззахисних перед ними курочок.

Новонароджені пташенята виглядають як пухові кульки, а вже до кінця літа зовні майже не відрізняються від батьків, але повної самостійності набувають лише у два з половиною — три місяці. Їхня матуся-квочка до цього часу вже встигає зробити ще одну кладку, і дорослі діти її мало цікавлять, ними опікується лише тато.

У статті використано матеріали m.day.kyiv.ua

Фото Оксани РАЛДУГІНОЇ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Одна думка по “У водоймах Ніжина живуть курочки, які люблять плавати

Залишити відповідь