«На Зламі»: на Ніжинщині презентували мандрівну виставку

25 липня у Бахмачі, що на Ніжинщині, Східноукраїнський центр громадських ініціатив презентував мандрівну виставку «На Зламі» про зміни в житті цивільних людей внаслідок війни.

Виставка  складається з 18 стендів, кожен з яких присвячений одній із проблем – «зламам»: суспільним явищам, які вплинули на українське суспільство під час війни починаючи з 2014 року.
«На Зламі» поєднує особисті історії  зі статистичними даними. Вона демонструє особисті переживання постраждалих через злам звичного життя, вибір лишатися чи покинути все.

Виставка звертає увагу глядачів на проблеми полону, зниклих безвісти, реінтеграції окупованих територій та пошуку шляхів відновлення справедливості.
Під час відкриття виставки про проблеми, з якими стикаються родини зниклих безвісти, розповіла Людмила Біленька, матір  зниклого безвісти добровольця Романа, членкиня Об’єднання родин зниклих безвісти «Надія».
Жінка розповіла, що до створення громадського об’єднання шукати рідних було значно складніше:
«Дуже важко це було робити в 2014-му. Самій. Поліція казала мені, що вони не можуть шукати на окупованих територіях. В СБУ казали, що вони просто збирають інформацію. Люди, які поверталися з полону не опитувалися. Якщо я хотіла знайти інформацію – я змушена була збирати її сама».
Після повномасштабного вторгнення громадське об’єднання родин зниклих безвісти продовжило ділитися набутим досвідом з новими родинами постраждалих. Людмила наголосила, що ситуація із зниклими безвісти залишається вкрай складною через закриття правоохоронцями справ і відсутність якісних експертиз ДНК. Вона зазначила, що вирішити ситуацію допомогла б Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти, але українська влада відмовляється підписати договір з цією міжнародною організацією.

«Якщо всі ті родини, які шукають своїх близьких, вимагатимуть підписати цей договір між українською владою і Міжнародною комісією з питань зниклих безвісти, яка має досвід і спеціальне обладнання, то це б спростило вирішення наших питань».

Людмила підкреслила, що буде справедливо, якщо родин зниклих безвісти отримають можливість дізнатися правду про долі своїх рідних.

Бахмацька громада взимку 2022 року також відчула на собі російську агресію і була тимчасово окупована. Учасники презентації зазначили, що в громаді є постраждалі, переважно це — цивільні. Місцевий мешканець Григорій зазначив, що вбачає відновлення для області і країни в цілому у створенні сприятливих умов для розвитку молоді в громадах:

«Для області і країни в цілому треба перш за все думати як змінювати демографічну ситуацію. Розширювати і зміцнювати молодіжну політику, зацікавлювати молодь повертатися з закордону».

Всі бажаючі мають змогу відвідати виставку у приміщенні  Бахмацького будинку культури до 21 серпня.

www.sknews.net

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь