Пенсіонер з Чернігова у соцмережах прославляв окупантів

Чернігівський пенсіонер Володи­мир Папко на своїй сторінці в «Одноклас­никах» (російській підсанкційній соцмережі, яка з 2017 року блоку­ється українськими інтернет-провайдера­ми) розміщував пу­блікації із зображення­ми російських окупан­тів та описами їхніх бу­цімто «героїчних вчин­ків». 20 липня Черні­гівський райсуд виніс Папку вирок.



Володимир родом із Дроздівки Куликівської громади.

— Раніше тут мешкали його батьки, вчителювали в нашій школі. Володимир же ще по молодості виїхав із села. Казали, що оселився в Чернігові, займався підпри­ємництвом. Відкрив свій автосервіс чи щось на кшталт того. Має дружину й дорос­лого сина. Зараз він уже на пенсії, до того ж «на групі», розповідають колишні од­носельці. – У Дроздівку уже довгий час не приїжджав, да і нема до кого. Батька не стало давно, а матері — кіль­ка років тому (їй було 93). Хата відійшла Володимиро­ві в спадок. Він виставив її на продаж.

У поле зору правоохо­ронців пенсіонер потрапив у червні цього року. Через дві публікації, що «красува­лися» на його сторінці в «Од­нокласниках». В обох випад­ках це були репости (публі­кації, поширені зі сторінки іншого користувача). Росій­ська соцмережа влаштова­на таким чином, що при на­тисканні кнопки «Подоба­ється» біля чужої публікації вона автоматично розміщу­ється на сторінці того, хто поставив уподобайку. І її ба­чать усі, хто числиться в його списку друзів.
Першого разу Володи­мир лайкнув проросійську агітку 9 грудня 2022-го, ко­ли Чернігівщина потерпа­ла від відключень електрое­нергії через масовані ракет­ні обстріли рашистів. У ви­року суду зазначено, що ра­зом із фотографією військо­вослужбовця рф він поши­рив підпис із таким текстом: «Раненый русский сер­жант 12 дней полз к своим, а 38-летний саниистуктор в боях за Донбасс вынес с по­ля боя нескольких товари­щей, но сам был ранен: ему раздробило стопу и колено. Идти сержант не мог и полз­ком добирался до части».

Ще один допис пенсіо­нер поширив на свой сто­рінці 26 грудня 2022-го. У ньому було зображення рашиста, якого путін нагоро­див званням «герой росії», і такий підпис (він наведений у судовому рішенні, тож ци­туємо): «…уроженцу Тувы, разведчику, старшему сер­жанту 55 отдельной мото­стрелковой бригады (тієї самої, що чинила безчин­ства в Ягідному на Черні­гівщині і майже місяць утри­мувала 366 людей у підва­лі школи. — Авт.). Он про­брался в стан врага и ножом зарезал 34 националис­та из охраны и освободил пленных российских солдат: около 60 бойцов из Чечни и 40 человек разной нацио­нальности. Хотелось отме­тить, что тувинец при про­ведении этой сложной спа­сательной операции в тылу врага действовал один. Вот это действительно герой! Браво!»

Папка судили за ч. 2 ст. 436-2 ККУ (глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію рф проти України), що карається обме­женням чи позбавленням волі на строк до п’яти ро­ків. Проведена спеціаль­на експертиза підтвердила, що в цих публікаціях дійсно міститься глорифікація (тоб­то звеличення і прославлян­ня) окупантів. Хоча це було зрозуміло і без усяких експертиз. Причому за версією слідства обвинувачений по­ширював ці дописи, маю­чи на те умисел. На суді Во­лодимир повністю визнав вину в інкримінованому зло­чині. Розповів, що на теле­фон йому встановили дода­ток «Однокласники». Туди він кілька разів заходив, на­тискаючи іконку на телефо­ні. Визнав, що ставив уподобайки під дописами. Од­нак яким чином усе так вишло — пояснити не зміг. А ще, запевнив, то кається у скоєному, і насправді є патріотично налаштованим щодо України.

Чи повірив суддя Папку — не відомо. Проте при ви­несенні вироку він врахував вік обвинуваченого, від­сутність у нього судимос­тей і пом’якшуючі обстави­ни (такі, як каяття та сприяння у розкритті злочину). Тож замість реального стро­ку присудив йому 3 роки позбавлення волі з іспи­товим строком в один рік. Протягом цього часу Воло­димир має періодично від­мічатися в органах пробації, а ще — відшкодувати дер­жаві 9 560 гривень, витра­чених на залучення експер­тів.

Джерело: газета “Гарт” від 10.08.2023, Юрій Нікітін

gorod

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь