Збереження стабільної епізоотичної ситуації –
їхнє головне завдання

Усі знають, що ветеринари – лікарі тварин. Але мало хто знає, яку реальну роль вони відіграють у профілактиці та контролі інфекційних захворювань тварин, в  тому числі, які передаються і людині, безпеці здоров’я тварин і безпеки виробництва продуктів харчування. Сучасна держава не може обійтися без чітко організованої служби ветеринарної медицини аби забезпечити населення доброякісними продуктами харчування.

Ніжин, вулиця Овдіївська, 43. Саме за цією адресою у нашому місті знаходиться служба з доволі довгою назвою – Ніжинська міжрайонна державна лабораторія  Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Керує нею Олег Васильович Філь – прекрасний знавець своєї справи, фахівець із 30-річним  виробничим досвідом, лікар-бактеріолог І-ї категорії. Закінчивши Українську сільськогосподарську академію, він спочатку працював на Носівщині у КСП імені Кірова, а після реформ у сільському господарстві доля долучила чоловіка до лабораторної діяльності. І до цього часу він згадує добрим словом тих, хто його вчив саме лабораторній справі.  Адже тут свого часу працювали спеціалісти високого рангу, подружжя Володимир Петрович та Євгенія Іванівна Трофиненко, а також Борис Михайлович та Зоя Олексіївна Шекера. Започатковані цими людьми традиції живі й донині. Свій колектив Олег Філь націлює на відповідальне надання консультативної і практичної допомоги з питань профілактики та боротьби з хворобами тварин і людей, ветеринарно-санітарної експертизи продукції рослинного та тваринного походження. І недарма лабораторія з року в рік посідає перші місця у рейтингу кращих лабораторно-діагностичних ветеринарних установ Чернігівщини.

Дана структура з’явилася без малого сто років тому, в 1926 році, як бактеріологічна лабораторія. Із часом до неї додавалися відділи, а значить – і розширювалися функції. Вже внаслідок останньої реорганізації ветеринарної служби була створена Держпродспоживслужба.  Однією із її гілок і стала лабораторія, про яку йде мова. Коли її працівники раніше досліджували тільки тваринницьку продукцію, то зараз – ще й усі харчові продукти, грунт та воду, як питну, так і для тварин. Адже  головне завдання установи – підтримання стабільної епізоотичної ситуації стосовно розповсюдження спільних хвороб тварин і людей та безпечність харчових продуктів.

На сьогодні 80 працівників міжрайонної державної лабораторії (складається із трьох відділів  – Бахмацький, Ічнянський та Прилуцький) обслуговують на тільки новостворений Ніжинський район, а ще і Прилуцький.  Загалом під їхньої опікою знаходяться 28 громад до яких входять 596 населених пункти із понад 380 тисячами чоловік населення. Тільки за перше півріччя у Ніжинській лабораторії та її структурних  підрозділах проведено понад 170 тисяч досліджень.Погодьтесь, це дуже вагома цифра.

Своє професійне свято, розкрив мені таємницю Олег Васильович, працівники лабораторії відзначають по-особливому. Друга неділя серпня для них не просто день в календарі. Останніх років вісім професійний день працівники Ніжинської лабораторії відзначають поїздкою Україною, по її історичних місцях. Розширюючи свій кругозір, вони побували в багатьох цікавих місцях Кам’янець-Подільського, Львова, Полтави, Новгород-Сіверського, Винниці, Качанівці. На черзі – Батурин.

Напередодні чергового свята Олег Філь когось особисто виділяти не став. «Вони в мене –  всі молодці. – наголосив він. – Працюють наперекір усім незгодам та проблемам, яких у нас вистачає. Але сьогодні говорити про них не будемо. А буду просто дякувати своїм підлеглим за їхню добросовісну працю. І премії усім – однакові, що начальнику, що техпрацівниці. Не залежно від окладу. Всі повинні відчути це свято. Це таке моє бачення. І профспілка мене підтримує. Ось так і працюємо».

Місяць-два і на працівників лабораторії чекає чергова акредитація. Однак я впевнений – серйозний рубіж буде знову успішно подоланий. Адже у них на це є усі шанси.

Олександр Василенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь