Укриття для школи, чи відмивання грошей на перевезеннях: які пріоритети в Ніжинського управління освіти?

 

 

 

 

Про фаворитів та «бідних родичів»

Ми поспілкувались з ініціативною групою батьків з цього приводу, і ось, що вони розповіли:

У нас давно зріють питання: чому наша школа завжди залишається поза увагою управління освіти, в той час, як в  інші заклади закупляють дороговартісні меблі, робляться мільйонні ремонти, купується технічне обладнання, робляться укриття. Наша школа як «бідний родич» чомусь випала з поля зору управління освіти – каже мати одного з учнів.

Батьки продовжують висловлювати побоювання, що вирішення питання з укриттям буде відкладене на невизначений термін:

  • Завдяки розголосу та постійному контролю з боку батьків нам вдалося зрушити з мертвої точки. Бюджетна комісія депутатів розглянула наше звернення та було виділено кошти на розробку проектно-кошторисної документації. Однак про терміни виконання робіт чіткої відповіді ми не отримали, і тому виникає цілком зрозуміле побоювання, що ці строки розтягнуться на невизначений час (як було озвучено при першій нашій зустрічі з начальником управління освіти – може бути і рік, і більше). А якщо враховувати, що кошти з міського бюджету керівництво міста витрачати на придбання укриття не хоче, а збирається колись там шукати «донорів»  – то справа дійсно може розтягнутися на роки

Про космічні суми на перевезення

  • Наскільки нам відомо, управління освіти запропонувало вам навчання в іншій школі, поки буде вирішена проблема.
  • Так нам запропонували навчання в гімназії №16. Але до тієї пропозиції виникає  багато питань.
  • Які саме?
  • По-перше, батьки ще не дали свою згоду на навчання в гімназії 16. Було опитування, хто потребує підвезення. Як пояснили нам в управлінні освіти, це для того, щоб розрахувати вартість. Альтернативне рішення, запропоноване батьками (навчання кілька місяців дистанційно, а кошти, які планується витратити на перевезення краще витратити на придбання укриття) було відкинуте. Аргументовано це було тим, що сума на перевезення невелика і вона не покриє вартість укриття.  На бюджетній комісії Градобик В.В., озвучила що ця сума складе 384 тисячі гривень, що будуть перенаправлені з оплати енергоносіїв по 11 школі.
  • І в чому ж ви незгодні? За ці гроші дійсно придбати укриття неможливо.
  •  Знаєте, є приказка: «довіряй, але перевіряй». Довіри інформація, яку доносить до батьків керівництво освіти, не викликає. Тому ми почали періодично моніторити майданчик державних закупівель «Прозоро». Яким же було наше здивування та обурення, коли ми побачили, що на 80 днів (до нового року) оголошена вартість перевезення становитиме 1 мільйон 300 тисяч гривень.

Батьки, які мають економічну освіту здійснили розрахунки, що на рік вартість перевезень навіть при тому, що ціни на пальне та інші витрати не зростуть, становитиме більше 3-х мільйонів грн. Саме така орієнтовна вартість укриття для школи і була озвучена батькам. То чому ж наша влада не хоче їх використати саме на це?

Все просто. Якщо навіть взяти, що перевізник на загальній системі оподаткування і платник ПДВ, то заявлена вартість одного дня для одного автобуса приблизно 2000 грн (за такі гроші можна на таксі кожну дитину возити окремо). Собівартість же при максимальному розрахунку складає 700-800 грн./день. Тобто очевидно, що на вартості однієї поїздки накручують 1300-1200 грн.

А скільки це буде, за півроку, рік?  І де ці кошти осядуть?

Перевізники можуть бути і на єдиному податку, то сума стає взагалі космічна. І собівартість прорахована при повному закріпленні автобусів за школою на день, а не на години.

Чому ж тоді вартість перевезення пасажира на міському маршруті рентабельна – 14 грн, а тут виходить 110 грн з людини при врахуванні максимальних показників?

Тепер батькам стало зрозуміло, чому наполягають на навчанні в іншій школі замість того, щоб оперативно вирішити проблему з укриттям. Пріоритети для тих, хто все це затіяв очевидні: навіщо їм наші діти, коли тут така вигода? Невже вони нас за ідіотів вважають? Виходить гроші є, їх можна віднайти в місцевому бюджеті, тільки на будівництві укриття стільки не вкрадеш.

Батьки мають намір і далі відстоювати законне право на освіту та захист  дітей, що навчаються в ЗОШ №11.

  • То які будуть ваші подальші дії?
  • Для початку ми написали запит про надання публічної інформації в управління освіти, нехай нададуть обґрунтування оголошеної вартості перевезень та підтвердять їх безпечність. Маючи ці документи, ми вже зможемо діяти далі.  Також ми записались на прийом до мера міста, очікуємо, коли призначать дату та час. Сподіваємось, що цю зустріч не відкладуть у довгий ящик, але поки що з нами ніхто не зв’язувався. Хочемо задати усі питання і побачимо, чи готове керівництво міста все ж таки забезпечити нормальний навчальний процес  та захист для наших дітей. Якщо ні, то будемо стукати у всі двері: звертатись в область, міністерства, залучати пресу та телебачення, бо, як показав досвід, у нас в місті реагують тільки тоді, коли проблема набуде розголосу.
  • Дякую вам за розмову. Бажаю батькам досягти успіху в цій боротьбі. Від імені редакції хочем додати, що наше видання продовжить вас підтримувати.  Незважаючи на постійні кібератаки та блокування наших ресурсів, ми завжди намагаємось правдиво висвітлювати проблеми нашого міста  та діяти в інтересах громади і завжди готові допомагати  наскільки це можливо тим, хто до нас звертається.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь