Створював шедеври з соломи: 124 роки тому в Борзні народився унікальний митець

20 серпня 124 роки тому в м. Борзна народився український художник, митець-декоратор Олександр Саєнко (1899-1985). Він був новатором у використанні соломи для високохудожніх предметів побуту, меблів і довів, що солома цілком придатна і для оформлення інтер’єрів, і для створення узагальнено-монументальних образів народних героїв, улюблених письменників. У дитячому віці після захворювання на скарлатину він втратив слух і мову і захопився малюванням.

Добрі друзі сім’ї Саєнків Ганна Барвінок (дружина Пантелеймона Куліша) та Петро Ге (син славетного художника Миколи Ге) порадили віддати Сашка до Петербурзького імператорського училища глухонімих. Навчався у Київській художній школі, Миргородському художньо-промисловому інституті , на малярському факультеті Київського художнього інституту, який закінчив у 1928-у році і де одним з його педагогів був Василь Кричевський.

Саєнко опанував різні техніки живопису: олію, темперу, акварель.

Але найбільше працював в монументально-декоративному мистецтві та техніці інкрустації соломою.

Творчу династію продовжують донка художника Ніна Саєнко і онука Леся Майданець-Саєнко.

МИ ПИСАЛИ: Ніна Саєнко: “Я присвячую свої твори українцям і Україні”

У 1996 р. у м. Борзні в колишньому маєтку Саєнків відкрито музей митця – Борзнянський художньо-меморіальний музей “Садиба народного художника України Олександра Саєнка”.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Леонід Руденко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь