Результати дослідження питної води, в тому числі й Ніжинщині

Про результати дослідження води питної з джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання в Чернігівській області за І півріччя 2023 року (за результатами соціально-гігієнічного моніторингу).

За перше півріччя поточного року з джерел та мереж централізованого водопостачання, що забезпечують питною водою населення Чернігівської області, досліджено 506 проб води за санітарно-хімічними показниками з яких 62 проби (12,3%) не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Проби з відхиленнями від нормативних показників реєструвалися в Бахмацькій, Борзнянській, Варвинській Коропській, Корюківській, Куликівській, Менській, Ріпкинській, Сновській, Сосницькій, Талалаївській громадах та м. Ніжин, Прилуки, Чернігів.

У досліджених пробах води зареєстровані перевищення нормативних значень за показниками каламутності, кольоровості, запаху, вмісту заліза, хлоридів, фтору.

За мікробіологічними показниками досліджено 498 проб води, з них 13 проб (2,6%) не відповідали вимогам епідемічної безпеки води питної. Реєструвалися проби з відхиленнями від нормативних показників в Бахмацькій, Менській, Н-Сіверській, Ріпкинській, Сновській, Сосницькій Талалаївській громадах та м. Чернігів.

Проби води питної, в яких були виявлені відхилення від нормативних вимог за показниками епідемічної безпеки, були відібрані переважно з вуличних водорозбірних колонок на тупикових ділянках водопровідних мереж.

Протягом першого півріччя 2023 року з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів) в Чернігівській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 242 проби води, з яких 32,2% не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Проби з відхиленнями реєструвалися в Борзнянській, Варвинській, Городнянській, Ічнянській, Коропській, Корюківській, Куликівській, Н-Сіверській, Ріпкинській, Сновській, Сосницькій громадах.

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників за показниками загальної каламутності, кольоровості, окиснюваності, вмісту нітратів, аміаку.

За мікробіологічними показниками досліджено 242 проби води з колодязів, з них 22,3% проб не відповідаливимогам епідемічної безпеки води питної в Борзнянській, Варвинській, Городнянська, Козелецька, Коропській, Корюківській, Н-Сіверській, Ріпкинській, Сновській, Сосницькій громадах.
Однією з проблем питного водопостачання Чернігівського регіону залишається високий вміст нітратів у воді шахтних та трубчастих колодязів. Важливо знати, що нітрати не впливають на смак, колір та інші якості води, тому їх не можливо визначити за допомогою органів чуття людини та позбавитись за допомогою кип’ятіння або очищення побутовими фільтрами.

У зв’язку з цим нагадуємо, що воду з колодязів ні в якому разі не можна використовувати для вигодовування немовлят, приготування їжі та задоволення питних потреб дітей до 3-х років. Нітрати, які містяться у воді навіть в межах допустимих норм, небезпечні для малолітніх дітей через особливості функціонування їх організму, який буде страждати від нестачі кисню навіть за відсутності видимих клінічних симптомів.

Вода для немовлят та малолітніх дітей є такою ж важливою, як харчування. Тому батькам необхідно з великою відповідальністю ставитись до вибору питної води для малечі. Найкращий вибір – спеціальна фасована вода.

ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» його структурними підрозділами продовжуються дослідження води питної у відповідності до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища в Чернігівській області на 2023 рік.

ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь