“Мою маму вбили, мене викрали”: українські діти у Гаазі розповіли про пережиті жахіття

 

 

 

 

Повномасштабне вторгнення Росії на територію України не лише забрало щасливе дитинство у маленьких українців. У декого – ще й оселю, рідних та мрії. Своїми історіями вони поділилися у Гаазі.

У кожного своя страшна історія.
Дітлахи, віком від 11 до 17 років, з Маріуполя та Харківської області. Звідти їх під час повномасштабного вторгнення викрали російські солдати. Згодом маленьких українців вдалося повернути до України. Тепер же вони у Нідерландах, щоб повідати всьому світу свої історії.

На дітей очікує велика програма. У них братимуть інтерв’ю закордонні ЗМІ, у них будуть зйомки у токшоу, спілкування з політиками та виступи під час пресконференцій.


В Іллі російські військові забрали маму. Вона загинула внаслідок прильоту.

Прилетіло у сусідній будинок. Маму поранило у голову. Мене – у ногу. Наступного дня вона померла. Сусідка закопала її у нашому дворі. А за мною прийшли росіяни,
– розповів він міністерці закордонних справ Нідерландів у Гаазі.

Хлопчина каже, що його забрали до лікарні у Донецьку, після чого – викрали. Спілкуючись з главою МЗС він поділився спогадами про те, як йому не давали спілкуватися з бабусею, а також обіцяли, що в Росії знайдуть нову родину
12-річний Сашко, спілкуючись з журналістами, зазначив, що “ми тут, щоб розповісти, що в Україні війна, а не те, що ми це все вигадали”. Хлопця навесні 2022 року розлучили з мамою у Маріуполі. Його поранили в око під час обстрілу.

Під час спроби покинути оточений Маріуполь, він з матір’ю потрапили до фільтраційного табору. Жінку забрали на допит, а по хлопця приїхали люди, котрі представилися службою у справах дітей Новоазовська. Йому пообіцяли, що маму він побачить пізніше. Але вони вже не бачилися півтора року.

Коли повернувся в Україну, я почав цінувати їжу і воду, бо нас в Маріуполі було мало їжі. Ні хліба не було, нічого. Але найбільше я цінував тишу,
– розповідає Сашко.

14-річна Вероніка з Харківщини. Вона розповіла, що опинилася в окупації разом із тіткою. Невдовзі дівчину вивезли до Росії та помістили у Липецьку до інтернату. Упродовж 11 місяців Ніна Власова, мама дівчинки, намагалася повернути свою дитину. Варто зазначити, що вона – військова ЗСУ.

Мене водили на допити, бо моя мама – військова. Допитували, хоча, поруч не було мого законного представника,
– пригадує дівчина.

В інтернаті її діти називали “Бандерою”, а також глузували. Крім того, звинувачували, що “через мене їхніх батьків мобілізували”. Крім того, називали її тупою, бо вона – українка. Лиш у травні цього року Вероніка змогла вибратися з росії. Нині вона мешкає у Києві разом зі своєю мамою.

Протягом багатьох місяців намагалися повернути Вероніку, але все було даремно. Дитину не хотіли віддавати, бо її матір – військова. Наступного дня після того, як її матір виступила в ООН, надійшов сигнал, що без жодних умов росіяни готові віддати дитину. Бабуся поїхала за Веронікою і забрала її з росії, – зазначив український омбудсман Дмитро Лубінець.

Звернімо увагу, що трійко українських дітей побували в ефірі токшоу Op1. Воно популярне у Нідерландах, а його аудиторія становить понад пів мільйона глядачів.

Під час нього Вероніка розповідала, як придумувала шляхи втечі з країни-агресорки. Тим часом ведучий процитував дітям кремлівського диктатора. Владімір путін намагався виправдати викрадення дітей буцімто “порятунком”.

Якщо порятунок – це залишати дітей без їхніх рідних, то так, вони у цьому досягли успіху,
– іронічно відповіла дівчина.

Дітей спитали, чи вважають вони, що путін постане перед судом. На це маленькі українці ствердно заявили, що “Так”.

Джерело: 24 канал

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь