“Продам дрова дешево” – на Чернігівщині шахраї розводять на гроші

Користуючись сезонним попитом, шахраї розміщують повідомлення про продаж дров за привабливою ціною в місцевих інтернет-групах.  Таких, як  «Підслухано в… громаді», «Куплю-продам», «Дошка оголошень» тощо.  Видають себе за співробітників лісгоспу чи мешканців сусіднього села, аби втертися в довіру.

На дрова великий попит

– Цьогоріч, як і торік,  попит на дрова високий. До нас приїздять покупці з інших громад.  Тих, де лісів менше, а населення більше. Продукцію можна забирати як на верхньому складі (у лісі), так і на нижньому (спеціальних майданчиках), — говорить Андрій ЛАШКО, директор  держпідприємства «Корюківське лісове господарство». — Ціна зросла на 30 відсотків. Адже подорожчали пально-мастильні матеріали і запчастини. Останні аж на 50 відсотків.

— Яка вартість?

— Є деревина завдовжки метр дев’яносто сантиметрів. За кубометр — 750 гривень. ЇЇ потрібно самому навантажувати в лісі і забирати. На нижньому складі — 1100 гривень.  У цю суму входить і завантаження.

Обрізки соснові (обзели. — Авт.) — по 400 гривень за кубометр. Вони реалізуються в пучках.

Є готові колоті дрова, складені в ящики. Такі по 1900 гривень за кубометр.

Кожен приблизно знає, скільки дров йому потрібно. Проте приїхати на підприємство, виписати і заплатити гроші — це пів діла. Необхідно ще заплатити за доставку, розвантаження. Попиляти, порубати, занести — безплатно ж цього ніхто не зробить. Загалом усе обійдеться приблизно у стільки ж, як і купівля дров. Звісно, якщо є хазяїн або сім’я, то гуртом усе пороблять і доведеться витратитися лише на доставку.

Можна купити готові дрова.  Наприклад, в Острі на Козелеччині за 3,5 кубометра колотих дров продавці правлять вісім тисяч гривень. У цю суму входить доставка і розвантаження. Готові рубанці з акації, дуба, вільхи, берези. І оплата по факту доставки.

Та багато хто думає: знайду дешевше… і потрапляють на гачок аферистів

Користуючись сезонним попитом, шахраї розміщують повідомлення про продаж дров за привабливою ціною в місцевих інтернет-групах.   Пропонують одразу ж доставити товар до двору покупця, але просять надіслати передоплату. І люди ведуться.

Тільки за вересень до поліції звернулося п’ятеро ошуканих. У Крутянській громаді літня пара перерахувала шість тисяч гривень, у Бобровицькій жінка — 5500 гривень, Ладанській — 4700. У Деснянській відразу дві жертви: одна віддала 7200, інша — 6500.

Схема одна і та сама: як тільки грошики прийшли вдаваному продавцю, так і зв’язок з ним перервався. А скільки ще людей наївно чекають, що їм таки привезуть дрова. А  скільки нікому навіть не розповідають, бо соромно…

Отож розраховуйтеся  тільки за те, що вам уже привезли під двір чи у двір. Краще переплатити якусь сотню, ніж втратити тисячі.

Авторка: Валентина ОСТЕРСЬКА, “Вісник Ч”

“Час Чернігівський” 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь