Проєкт, який “застряг” на роки: чи буде по Незалежності басейн?..

Політична доцільність – один з головних гальмівних процесів у багатьох містах та й у всій Україні вцілому. Ніжин є яскравим прикладом цього ганебного явища. Діюча влада в особі міського голови Кодоли, так як і його попередника Лінника, продовжують в кращих традиціях блокувати проєкти розвитку, які пропонують інші непровладні депутати та активна частина громади. Одним з таких є проєктування нового басейну, який ніяк не вдається втілити в життя вже довгих 6 років, а збудуватися він мав би ще до повномасштабного вторгнення. Мова йде про будівництво фізкультурно-оздоровчого комплесу з басейнами «Н2О«CLASSIK» по вул. Незалежності в Ніжині.

Розробку проєкту розпочали ще в 2017 році. Незважаючи на те, що роботи було оплачено давно, ще до повномасштабного вторгнення, але й досі, уже більше 2 років, триває стадія експертизи, в якій чомусь “застряг” проєкт. У порівнянні, таке місто як Коломия, розпочавши проєктування пізніше, ніж Ніжин, вже давно збудувало та запустило новий басейн. Зрозуміло, що на сьогоднішній день будівництво басейну не на часі й “не горить”, але ж є проєктна документація, яка багато років наполегливо блокувалася то попередньою, то теперішньою владою, тому і нам, і читачам цікаво, що ж насправді відбувається.

Як ми пам’ятаємо, кошти на будівництво такого комплексу в Ніжині виділялися з великими потугами, оскільки у нас в місті є одна з найбільших проблем, яка впливає на його розвиток, про яку ми вже згадували вище – політична доцільність… Це коли одна політична сила завжди блокує ідеї чи прагнення іншої. Тоді й справи не йдуть в синергії на благо міста. Депутати то голосували, то не голосували, тобто системної роботи в цьому напрямку в депутатському корпусі попереднього скликання не було. Ця каденція депутатів підтримала продовження проєктування у 2021 році, адже розпочаті справи потрібно доводити до кінця. Тим паче, є велика вірогідність того, що після війни ми зможемо цей проєкт побудувати за кошти держав, які допомогають Україні, або інших донорів чи грантів.

Та проєкт так і не дійшов поки до свого логічного кінця. За роз’ясненням ми звернулися до заступника управління ЖКГ та Б Світлани Сіренко. Світлана Анатоліївна прокоментувала:

“У 2017 році було розпочато виготовлення проєктно-кошторисної документації на будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу басейну «Н2О«CLASSIK». Паралельно ми заключили договір і зробили геодезичну зйомку цієї території, бо вона нова і була виділена безпосередньо на міський центр фізичного здоров’я “Спорт для всіх”. Надали проєктанку, і робота пішла… Нами були оплачені підготовчі роботи на суму 200 тисяч грн. У 2018 році ми проплатили тільки за техумови (газ, світло, до 2000 грн, а у 2019 році проплатили ще 300 тисяч за проєкт, і його почали готувати на експертизу. Втім з’ясувалося, що по ньому немає спроєктованих мереж. Тоді ми заключили договір на 470 тисяч грн зі службою замовника (проєктна фірма) і окремо проєктували мережі. Після чого нарешті (у 2021 році) проєктувальник – “Спортпроєкт” – подав на експертизу. Експертиза спочатку надала негативний висновок, недоліки видалили. У серпні 2023 року експерти надали нам лист з зауваженнями по екології (по оцінці впливу навколишнього середовища). На сьогодні це усунуто, і останнє зауваження – в проєкті не врахована сума нестандартного підключення будівлі. Нами написано лист на проєктанта, де ми просимо не враховувати цю суму, а при початку будівництва ми за потреби виготовимо і запроєктуємо окремо, щоб не чекати і вже нарешті отримати на руки цей об’єкт. Цього року було виділено кошти (близько 20 тисяч грн, щоб виправити зауваження по екології), щоб врешті-решт поставити всі крапки над “і”.”

Пройшовши всі етапи боротьби за цей басейн витративши бюджетні кошти, було б не логічно відмовитися від нього. Але зʼявляється нова проблема… Нам незрозуміло, з яких причин кілька місяців тому О. Кодола підписує меморандум про створення саме на тому місці, де планується будувати басейн, реабілітаційного центру. Таким чином, усі кошти та витрачена енергія нівелюються, бо пан Кодола махнувши рукою на прийняті рішення, думку депутатів та громади, одноосібно вирішив, що саме на тому місці, а не десь ще, буде будуватися інший обʼєкт. У такому разі, хто ж поверне громаді гроші, які було витрачено на всі роботи по проєктуванню? Розбазарювати бюджеті гроші просто, як і приймати несистемні та недолугі рішення. А от відповідальності за них ніхто не несе. Сподіваємося, що здоровий глузд повернеться до керівника міста, і все ж роботи по басейну будуть завершені, й після перемоги над орками він запрацює на радість дітям та дорослим.

Валерія Михайленко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь