Пташине царство Полісся

 

 

 

 

Птах 2024 року в Україні – горобець хатній.

Кожного року організації всіх країн, що займаються охороною птахів, обирають птаха року. Символом нинішнього 2024 р. є горобець хатній, обраний Українським товариством охорони птахів (УТОП). Горобець хатній (Passer domesticus) – найпоширеніший вид роду горобців (Passer), який налічує 28 підвидів, родини горобцевих (Passeridae). Це один із найвідоміших птахів-синантропів, що живуть поряд із житлом людини тисячі років (звідси і його видова назва «хатній»). Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням.

Горобець хатній – найчисленніший і найбільш поширений птах у світі. Чисельність світової популяції горобців складає близько 500 млн. особин. На своїй батьківщині – в посушливих регіонах Азії – горобці жили на скелях і в заростях чагарників. У ХІХ ст. вони були завезені до Південної Америки, Австралії та Європи, де швидко пристосувались до нових умов і стали постійними сусідами людини. У наш час горобець хатній поширений на всіх континентах світу крім Антарктиди.

Горобець хатній – маленький, малопомітний, але надзвичайно тямовитий та спритний птах. Довжина тіла – 14-15 см, розмах крил – 21 см, вага – 25-40 г. Тривалість життя горобця хатнього досить коротка: більшість їх не доживає і до 4 років. Швидкість польоту горобця 40 км/год, по землі пересувається зазвичай короткими стрибками. Загальне забарвлення оперення горобця хатнього – зверху коричнювато-буре, іржавого кольору із чорними плямами, знизу білувате або сіре. Крила птаха з жовтувато-білою поперечною смугою. Самець відрізняється від самки наявністю великої чорної плями, що охоплює підборіддя, горло, зоб і верхню частину грудей, а також темно-сірим (а не темно-бурим) верхом голови. У самки голова й горло сірі, а над оком є бліда сіро-жовта смуга.

Горобець хатній веде осілий денний спосіб життя. На ночівлю зграї горобців збираються в густих заростях чагарників, а весь денний час присвячують пошукам їжі. Харчується горобець хатній в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят. Раціон харчування птаха складається із насіння с/г культур, відходів різних продуктів, які він підбирає в поселеннях людини, хлібних злаків на полях, різноманітних ягід. За відсутності поблизу полів вилітає харчуватися на луги, узлісся і в степи, де збирає насіння дикорослих трав і комах.

У шлюбний період (друга половина березня) птахи утворюють пари та облаштовують гнізда. Горобець хатній гніздиться колоніями в різноманітних місцях – в щілинах та під дахами будівель, в солом’яних стріхах, під хвилями у покрівлях з шиферу, за стічними трубами, неоновими вивісками або у вентиляційних душниках. Також птахи можуть облаштовуватись в стінках гнізд великих птахів (чапель, лелек, орлів), в дуплах дерев, займати шпаківні і нори берегових ластівок. Гніздо горобця хатнього кулястої форми з товстими стінками збудоване із травинок, соломинок, гілочок, ниток; внутрішня поверхня гнізда, а часто і зовнішні стінки вистилаються великою кількістю пір’я та пуху. Підстилкою слугують клаптики паперу, тканини, шматочки пластика.

У кінці квітня самка робить свою першу кладку із 5-7 матово-білих або блідо-жовтих яєць з бурими цятками і плямами, насиджування яких займає 11-13 днів. Пташенята швидко ростуть і розвиваються: через 2 тижні вони залишають гніздо і відлітають на пошуки нових місць для гніздівлі, оскільки дорослі проганяють їх зі своїх володінь. Статевозрілими стають у віці одного року. Взимку багато молодих горобців гине від голоду або стає здобиччю хижаків. Горобці досить плодовиті і протягом літа виводять два, а при сприятливих умовах, і три виводки за сезон. Горобці піклуються про чистоту пір’я і для того, щоб позбавитись від паразитів, часто купаються в піску або дрібних калюжах.

Людмила КОТ, наукова співробітниця відділу

Музей природи Приостер`я НКМ ім. І. Спаського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь