Є можливість долучитися до наповнення нового видання Червоної книги України

 

 

 

 

Ряд наукових установ України запрошують долучитись до збірки наукових публікацій, присвячених поширенню видів рослин, тварин та грибів, які знаходяться під охороною Червоної книги України, Резолюції 6 Бернської конвенції та офіційно затверджених регіональних охоронних списків. Крім того, планується оновлення карт для нових та малодосліджених видів у новому виданні Червоної книги з урахуванням відомостей про місцезнаходження рідкісних видів рослин, що охороняються на рівні областей чи пропонуються для охорони на регіональному рівні. Деякі види Червоної книги розглядаються як перспективні для розширення списків Конвенції і навпаки. Серед важливих завдань науковців ще й поєднання охорони цінних природних територій в Україні із загальноєвропейськими процесами, виявлення рідкісних видів на об’єктах Смарагдової мережі, частиною якої є й Україна.

Більше інформації про умови прийому публікацій, зразки їх оформлення – за посиланням https://uncg.org.ua/zbirka-naukovyh-publikaczij/

Для довідки. Червона Книга України – офіційний державний документ, який містить перелік рідкісних, вразливих і зникаючих видів тваринного і рослинного світу у межах України, а також узагальнені відомості про сучасний стан цих видів і заходи щодо їх збереження. Всього було здійснено три видання Червоної книги України (1980, 1994—1996, 2009) і відповідно до законодавства України, кожні 10 років має виходити нове видання. У проміжках певні види можуть вноситися до Червоної книги України окремими наказами Міністерства екології України (наприклад, ведмідь був занесений у 2003 р., лось – у 2017 р.)

У 2021 р. згідно з наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України був опублікований оновлений перелік видів тварин та рослин, занесених до Червоної книги України. Всього у цьому переліку зазначено 1544 види, з них 687 – тварини і 857 — рослинний світ. 224 види червонокнижних тварин та рослин Чернігівської області (120 та 84 відповідно) занесені до Червоної Книги України.

За матеріалами redbook-ua.org, wikipedia

Чернігівщина туристична запрошує

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь