Троянди й виноград: родина з Володькової Дівиці вирощує близько 200 сортів троянди та 40 сортів винограду

 

 

 

 

Надія та Петро Власенки з села Володькова Дівиця на Носівщині вирощують троянди й виноград.

Надія Іванівна, в минулому вчителька початкових класів, опікується квітами.

— 200 кущів троянд, а може й більше, — показує фото на планшеті. — Майже стільки ж сортів. Усі назви пам’ятаю і вночі. На підході ще 20 сортів. Замовляю по інтернету. В різних магазинах, розплідниках. Для дітей, онуків створюю красу. Здоров’я нема, з костуром ходжу, а люблю.

Петро Михайлович, котрий був директором місцевої школи, викладав фізику, турбується про виноград. Біля хати й на городі росте 40 сортів. Любить нові, поповнює щороку.

— Замотаний поки що лежить, — показує на вкриту лозу. На ній мішковина, а потім плівка. — Є невкривний виноград — «Юпітер» сорт. Три перші роки треба вкривати, а потім 30 градусів морозу витримує. Старі сорти невкривні — наприклад, «Ізабелла Банська», винний, «Ранній руський», у червні вже плоди будуть. Нові сорти — вкривні. Наприклад, «Ландиш». Скоро лоза почне розвиватися. З квітня буду прив’язувати на шпалеру, — показує стовпчики. — Одне задоволення, хоч і роботи багато.

Основне — підживлення. Власенки підгодовують і троянди, й виноград майже однаково. В модні добрива, кажуть, не вникають. Перевагу надають органіці.

Виноград

Виноград, як тільки починають набухати бруньки, треба підживити  нітроамофоскою. А як з’являться листочки сантиметрів п’ять — курячим послідом.

— Послід розбавляємо 1:20, — розказує про особливості Надія Іванівна. — У бочку засипаємо, заливаємо водою. Потрібно, щоб він булькав і бродив. Хоча б тиждень. Бо свіжий попалить рослини. Набираємо літр жижі і літрів 15 води. І поливаємо. Коли підуть листочки, вони гарно всотують усе.

А як видно зачатки суцвіття, як гроночки з’являються, — попелом треба підживити.

— Пів відра попелу насипаємо у виварку чи велике відро, заливаємо водою і помішуємо. Днів три розбовтується і осідає. І отой луг зверху (розчинені у воді речовини) — дуже цінний. Воно красиве, м’якусіньке. Ним колись голову мили, прали. Беремо, по листках обприскуємо. І від грибкових хвороб добре, і листове підживлення. Листочок зайвого не візьме, всотає, скільки треба, а корінь може перебавити.

Троянди

— Зараз, щоб трошки розбудити кореневу систему троянд, варто взяти нітроамофоску, — радить Надія Власенко. — Ямочки під кущиком роблю. Сипну чайну ложечку, водою тепленькою заллю. І ще дві-три ямочки — так само. А як почнуть рости кущі, тоді — органікою. Коли бруньки будуть — курячий послід, коли листочки — попіл. Підживиш — зазеленіють, заблищать.

Власенки вважають, що дуже гарне підживлення — кропива. Вона і для винограду, й для троянд, й для помідорів та перців.

— У нас у березі, біля річки Новий Потік, багато кропиви, — каже Петро Власенко. — Нарвемо, напхаємо в бочку. Трошки побродить — днів 10 — і можна пирскати.

Подружжя переконане — якщо підживлювати, то навіть на не дуже родючих землях можна виростити хороші врожаї і красиві квіти.

— У нас дуже низько, — пояснює Надія Власенко. —  Береги. Болотиста місцевість. Коли прийшли брати землю під хату, тут лоза росла. Все одно погодилися. У школі була квартирка, а в нас двоє синів. Тож у 1984 році почали будуватися. Все самі. Все ручечками своїми. Років 30 як захоплююся трояндами — влітку все буяє, цвіте. А Петру Михайловичу майстерня треба була. Він не тільки педагог та виноградар, а ще й художник.

Джерело: “Вісник Ч“, авторка Тамара КРАВЧЕНКО.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь