Їх подвиг – вічний: у Ніжині вшанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС. ФОТО

 

 

 

 

14 грудня в Україні щорічно відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. 
Повідомляє сайт НЕЖАТИН
Напередодні, 13 грудня в п’ятницю, учасники ліквідації та їх рідні зібрались біля монумента «Дзвони Чорнобиля», аби згадати побратимів, які не задумуючись ризикнули своїм щасливим майбутнім заради нашого з вами. Разом з представниками влади та громади учасники ліквідації поклали квіти до пам’ятника та згадали хвилиною мовчання жертв Чорнобильської катастрофи, пролунав триразовий залп… Як тоді – 1986 року…

Завдяки мужності ліквідаторів наслідків катастрофи, аварія була локалізована. Однак багато хто з ліквідаторів позбулися життя або втратили здоров’я і страждають від наслідків опромінення донині. Тільки в нашому місті ліквідаторів 603, потерпілих 218, серед них 105 дітей.

Надання державного статусу Дню ліквідатора ще раз нагадує суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців, людей що віддали свої життя та здоров’я заради порятунку нашої землі від страшної техногенної аварії, наслідки якої не дають спокою людству і сьогодні.

Минають роки після найстрашнішої в світовій історії техногенної катастрофи, але в серцях людей досі звучить відлуння тих трагічних подій…

Довідка. 26 квітня 1986 року сталася одна з найбільших аварій на атомних об’єктах – вибух 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. У ліквідації наслідків аварії брали участь близько 600 тис. українців, в тому числі харків’яни. 30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим енергоблоком, а 14 грудня у газеті «Правда» було опубліковано повідомлення про те, що держкомісія прийняла в експлуатацію комплекс захисних споруд. У 1994 році громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, в якому запропонували заснувати в календарі День вшанування учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було прийнято, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату. Пізніше цей день затвердили офіційно: 10 листопада 2006 року Указом Президента України було встановлено День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначається щорічно 14 грудня.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь