Таємниця рожевих точок. Хто їх поставив на каштанах на вул. Гоголівській і навіщо?

Останніми днями ніжинський інформаційний простір штормить від нової хвилі обговорень. На цей раз активні ніжинці розгорнули боротьбу проти рожевих точок і надрізів, які поставили на каштанах по вул. Гоголівській фахівець з Києва та представник Ніжинського комунального підприємства «Виробниче управління комунального господарства».

Звичайно, пройти мимохідь такої теми журналісти сайту «УН» не змогли і зробили невеличке розслідування: що це за рожеві точки, які фарбують фахівці на деревах? Навіщо вони роблять надрізи? Чи не нашкодить це деревам? Які висновки вже зробили фахівці? Дізнаємося далі.

ГРОМАДА ХВИЛЮЄТЬСЯ

А розпочалося все з того, що до Ніжинського міського голови Олександра Кодоли звернулися небайдужі містяни щодо збереження каштанів по вулиці Гоголівській,  де на даний час відбувається реконструція. Напередодні довго точилася дискусія активістів з приводу нинішнього стану здоров’я дерев.

Міський голова надав доручення Управлінню житлово-комунального господарства та будівництва знайти спеціаліста з  даного питання.  Таким спеціалістом виявився  провідний інженер-лісопатолог, начальник відділу державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист» Валерій Чавченко. Наразі фахівець провів аналіз стану дерев на вул. Гоголівській.

Результати цієї перевірки будуть оприлюднені на сайті Ніжинського Управління житлово-комунального господарства та будівництва. Але журналісту «УН» вдалося взяти коментар у Валерія Павловича перш, ніж дана інформація буде оприлюднена.

ХТО ТАКИЙ ЛІСОПАТОЛОГ?

Парк – жива істота, він часто хворіє, і так само, як людський організм, інколи не має сили, щоб боротися із недугою. Крім того, перестигаюче дерево значно менше виділяє кисню, ніж молоде. Ми ж, коли старіємо, менше маємо енергії. Так і дерева. Їхній природній цикл уповільнюється, і вони помирають.

Завдання лісопатолога – вчасно й точно виявити не тільки захворювання, а й визначити шкідників, які його спричинили.

Найбільше зелені насадження ослаблюють люди. Не на користь і глобальні зміни клімату, тому здорових лісів і парків стає чимраз менше. Коли опадів мало, рівень ґрунтових вод знижується. А це погано впливає на дерева, зокрема, їхню здатність протистояти шкідливим комахам.

Зі слів фахівців, твердження про те, що у  лісорубів треба «забрати сокиру» – хибне. Рубати зелені насадження необхідно, але робити це треба не тільки вчасно, а й обгрунтовано.

Лісопатолог бачить будь-яку нехарактерну рису розвитку дерева. Для подальшого обстеження є спеціальний прилад – буравчик, яким пробурюють деревину і дивляться: якщо вона не гнила, дерево можна ще врятувати. Гнила – є проблеми, і це дерево вже мертве.

«Слід розуміти різницю між вибірковою і суцільною санітарною рубкою, – пояснюють лісопатологи. – Вибіркова – це коли вирубуються окремі хворі та сухі дерева. А суцільна застосовується, коли вибіркова не рятує ситуацію. Щоб ліс (парк, алея) довго був здоровим і милував око, все потрібно робити вчасно: і садити, і доглядати, і рубати безнадійно хворі дерева».

ДУМКА ДОСВІДЧЕНОГО ФАХІВЦЯ

Ось який коментар надав сайту  «УН» начальник відділу державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист» Валерій Павлович Чавченко:

– Разом з представником Ніжинського комунального підприємства ми пронумерували  на зрізах кори ті каштани, які вже обстежили (наголошую: кори, яку знімають і перевіряють на наявність комах). Рожева точка, нанесена фарбою, означає те, що дерево перевірено. Згодом буде створена карта дерев на вул. Гоголівській. Кора з часом заросте, а ми матимемо уявлення за номером на карті, яке дерево хворе. Отже, до вирубки це жодним чином не відноситься.

Що ми наразі маємо? Із 60 обстежених нами каштанів 40 мають вади всередині (розвиток гнилі) та є аварійно-небезпечними. В будь-який час, при сильному вітрі, дерева можуть або поламатися, або впасти. Я пригадую, як минулої восени на автомобіль у Ніжині впала велика гілка, яка обірвалася з дерева. Аби з’ясувати, які збитки нанесено власнику машини, нас запросили до Ніжина. І такі випадки, на жаль, можуть повторитися, якщо не вжити попереджувальних заходів.

Скажу відверто: я людина відповідальна, незаангажована, багато років працюю у цій галузі. Переді мною поставили завдання – я його чесно виконую. Так от, як фахівець я міг би сказати, що аварійно-небезпечними є ВСІ каштани на вул. Гоголівській у Ніжині, адже для цього є підстави: вік стиглості каштанів – 65-66 років, приблизно стільки ж років – ніжинським деревам. Але я так не скажу, розуміючи хвилювання ніжинців.

Хочу підкреслити, що заміна дерев може відбуватися ПОЕТАПНО, в кілька прийомів. Треба підшукувати дерева у розплідниках і поступово, навесні та восени – по 5–6 старих дерев замінювати на молоді та здорові.

Наприклад, я як фахівець із досвідом запропонував би посадити у Ніжині на вул. Гоголівській три породи дерев у наступному порядку: липу – 5–7 штук, катальпу – 5–7 штук, платан – 5–7 штук. І знову по колу. Ці дерева витривалі, гарно ростуть.  Була б дуже чудова алея!

Але ж вирішувати не мені. Впевнений, місцева влада знайде спільну мову з громадою щодо подальшої долі каштанів на вул. Гоголівській, а ми підтримаємо будь-яку їхню ініціативу.

НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА ОЛЕКСАНДР КОДОЛА: «БІЛЬШІСТЬ КАШТАНІВ БУДЕ ЗБЕРЕЖЕНО»

Міський голова Олександр Кодола поставив завдання МАКСИМАЛЬНО зберегти каштани на вул. Гоголівській.

«Безперечно, ми візьмемо до уваги висновки фахівця щодо обстеження дерев, але остаточне рішення буде за нами. Тому більшість каштанів буде збережено», — підкреслив Олександр Михайлович.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото автора

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь