Українські телеканали закодують

 

 

 

 

Практично всі українські телеканали збираються з 20 січня наступного року закодувати свої супутникові канали. Що це означає для телеглядачів? Чи потрібно купувати нове обладнання? Чи буде абонентська плата?

Хто кодуватиме сигнал?

Усі найбільші українські медіа-групи:

  • 1+1 Media («1+1», «2+2», ТЕТ, УНІАН, «ПлюсПлюс», «Бігуді»)
  • «Медіа Група Україна» («Україна», НЛО TV, «Індіго»)
  • StarLightMedia (СТБ, «Новий канал», ICTV, М1, М2, «ОЦЕ ТБ»)
  • Inter Media Group («Інтер», НТН, К1, К2, «Мега»,«Піксель», Zoom, «Enter-фільм»)

Навіщо кодують телеканали?

Україна намагається привести в порядок ринок платного телебачення. Віт­чизняні телеканали купують за кордоном фільми і серіали, права на спортивні трансляції, формати шоу. За все це платять гроші.

Правовласники вимагають, щоб частина продукту була доступна глядачам виключно на платній основі, чого українська сторона гарантувати не може. Адже на ринку працюють оператори супутникового ТБ, які віддають за безцінь пакети по сто і навіть по тисячі каналів, куди потрапляють і мовники медіа-груп.

Українець, звичайно ж, замислюється: «Навіщо мені роками платити за кабельне ТБ, якщо я можу один раз поставити тарілку і дивитися все це безкоштовно?» У результаті гроші отримують нелегальні оператори, а медіа-групам не вистачає коштів для відрахування правовласникам і створення або закупівлі нового якісного контенту.

Чому саме зараз і всі одразу?

Українські медіа-групи кодують канали, щоб їх могли дивитися тільки ті, хто встановив тарілки легально і так само легально платить за послуги оператору. Більше того, в ліцензіях багатьох каналів спочатку прописано кодування.

Але медіа-групи довгі роки транслювали їх у некодованому вигляді, оскільки побоювалися, що споживач не платитиме. Особливо, якщо одні телеканали закодують сигнал, а інші – ні. За останні кілька років медіа-групам вдалося домовитися, й одноосібників з безкоштовним доступом не буде.

Хіба можна закодувати супутник?

Кодується не сам супутник, а сигнал телеканалів, який він посилає на приймальні станції на Землі.

Старше покоління пам’ятає антени: їх частенько потрібно було обертати руками або  ходити з ними по кімнаті в пошуках місця кращого прийому сигналу. Такі антени є і зараз – у такому випадку у вас аналогове ефірне телебачення. І скоро його в Україні не стане. Тому потрібно перейти на інший тип – наприклад, супутникове телебачення.

Власники тюнерів Т2 й надалі безкоштовно дивитимуться телепередачі. Принаймні, так обіцяють. Важливо зазначити, що сучасні телевізори мають вбудовані тюнери для прийому ефірного сигналу, а кабелів і антен у них немає.

То що робити і скільки грошей потрібно?

Більшість тарілок, як і раніше, зможуть приймати сигнал, а ось тюнер – ні. Саме його і потрібно замінити.

Є два варіанти: купити або орендувати в оператора. Поки середня вартість тюнера становить близько тисячі гривень. Але цілком можливо, що ціна зростатиме разом із попитом.

Можна тюнер орендувати. В інтернеті є інформація, що приставка, наприклад, від XtraTV, обійдеться в 29 гривень на місяць. Інші оператори пропонують свої умови.

Приставку потрібно активувати, звернувшись до колл-центру офіційного оператора супутникового ТБ – Viasat або XtraTV чи Т2 zeonbyd. Обіцяють, що активація займе не більше 10 хвилин.

Після активації тюнера доведеться щомісячно сплачувати абонентську плату. Вона залежатиме від обраного пакета телеканалів.

Джерело: NizhynNews

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь