Депутати міської ради проголосували за шляхи виходу із скрутної ситуації в лікарні: деталі

Сьогодні, 30 червня, у Ніжинській міській раді знову шукали шляхи виходу із скрутної фінансової ситуації КНП “Ніжинська центральна міська лікарня ім. Миколи Галицького”, а головне, можливість мінімалізувати скорочення працівників.

Повідомляє “Нежатин

На противагу попереднім зустрічам, де депутати, керівництво та колектив лікарні дебатували, намагаючись донести один одному свою думку, сьогодні, шляхом голосування, депутати надали адміністрації медзакладу ряд рекомендацій, які допоможуть вийти із складного економічного становища.

Відпустка без збереження заробітної плати

Крок, який підтримали, як депутати, так і колектив лікарні. Він допоможе заощадити 6 млн. 691 тис. 155 грн, за умови, якщо 100% працівників напишуть заяву про відпустку на свій рахунок.

Як зауважила генеральний директор закладу Ольга Швець, окрім того, що деякі медики вже використали цю відпустку, залишається ризик, що дехто відмовиться піти на такі поступки. Тоді сума значно зменшиться.

Скасування премій адміністрації

Із відповідною пропозицією виступив депутат Ніжинської міської ради Сергій Охонько, він зазначив, що керівництво будь-якого підприємства не може отримувати премій, якщо його заклад знаходиться у скрутному становищі:

Поки лікарня не збільшить фінансові надходження та якість медичних послуг, адміністрація не буде отримувати премій.

Такий оптимізаційний захід влаштував як депутатів, так і згадане керівництво.

Скорочення не уникнути?

Як повідомила головний лікар, під можливе скорочення підпадає 20 посад, але оповіщення отримало більше працівників:

“Наприклад, у нас в штаті 2 економісти, одного з них ми плануємо звільнити, проте оповіщаємо про скорочення ми обох, а потім на комісійній основі обираємо, кого залишти, а з ким, на жаль, попрощатись.”

Заступник міського голови із питань охорони здоров`я Ірина Грозенко додала, що оптимізація планується у форматі скорочення медичних сестер, які працюють без лікаря. Це пов`язано з тим, що медсестра не має можливості заробляти кошти, адже не вносить записи до електронного реєстру, згідно чого заклад отримує кошти.

Зокрема, оповіщення про звільнення отримали працівники відділення екстренної медичної допомоги та поліклінічного відділення.

В.о. заввідділення ЕМД зі свого боку висунула заперечення, щодо скорочення штату. Адже екстренна допомога приймає великий обсяг пацієнтів щоденно, а крім того, має велике фізичне навантаження, адже іноді доводиться піднімати та переносити хворих. До цього залучають медичних сестер у яких немає лікаря.

В.о. поліклінічного відділення виступив із аналогічною думкою, він запевнив, що ніхто не сидить без роботи. Тим паче, відсутність відповідних лікарів сьогодні не значить, що їх не буде завтра, а знайти фахову медичну сестру досить складно.

Проте, є й протилежні випадки, у лікарні скоротили 4-х педіатрів і повертати їх не планують, а медсестри залишились працювати. Також у поліклініці наявні два акушери, за умови, що лікарня не має відділення акушерства та гінекології, а тим паче, відповідної ліцензії.

Заслухавши різні точки зору депутати дійшли думки, що оптимізації не уникнути, адже деякі посади тільки тягнуть кошти, а не заробляють їх. Вони рекомендували адміністрації лікарні разом із заввідділеннями переглянути кожну посаду детально та оцінити їх доцільність.

Як доповіла Ольга Володимирівна, за умови скорочення 20 посад, заклад заощадить близько 1 млн. грн.

Темою для наступних обговорень серед депутатів стали шляхи пошуку дофінансування лікарні. За умови дотримання всіх оптимізаційних заходів: запланованих та рекомендованих, підприємству потрібно ще 13 млн. грн.

Ірина Грозенко розповіла, що після отримання лікарнею статусу кластерної, Міністерство охорони здоров`я забезпечить заклад всім необхідним, тому потреби в додаткових закупівлях немає.

Також до грудня установі доставлять обіцяний ангіограф, що дасть можливість підписати пакет з НСЗУ по лікуванню інфакта міокарда, а мамограф, який допоможе підписати ще один відповідний пакет, можна отримати за допомогою гранту.

На думку, заступниці міського голови, гранти – один із шляхів, яким має йти лікарня.

Також Ірина Володимирівна відмітила перспективність реабілітаційного відділення, яке зараз знаходиться у інфекційному відділенні колишньої районної лікарні. Проте, у майбутньому, його планують перенести, щоб відповідати всім нормам та вимогам. Як варіанти розглядали інше приміщення “районки” або один із поверхів пологового, який після Нового Року об`єднають з центральною лікарнею.

Читайте по темі: Непорозуміння головного лікаря та медиків: у міській раді продовжують шукати вихід із ситуації

Свої пропозиції висунули й завідувачі відділення, на їх думку, кількість пацієнтів можна збільшити після проведення ремонтних робіт, адже зовнішній стан стаціонару змушує хворих звертатись до інших закладів. Найбільшою проблемою є туалетні кімнати та душові.

Завідувач реабілітацією звернувся із проханням переобладнання приміщення під євро-стандарт, адже у відділення є апарат для інгаляційного наркозу, проте, немає можливості його підключити.

Як зазначив депутат міської ради Дмитро Тимошик, адміністрація має шукати шляхи розвитку для лікарні, а депутати будуть цьому сприяти, адже за умови отримання медзакладом статусу кластерного, він має стати одним із кращих в області, щоб заохотити пацієнтів з інших міст і навіть районів.

Дарина Кузнєцова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь