У селі на Чернігівщині назбирали експонатів і хочуть відкрити музей

 

 

 

 

У селі Іржавець, що на Ічнянщині, мріють про музей історії села. За словами старости Іржавецького старостинського округу Сергія Сироти, таку ідею він виношує уже кілька років.

«Зупинити чи повернути час назад неможливо, але поринути в ті часи можна через фото, речі, що залишилися з минулого, розповіді старожилів, пісні тощо. Тож щоб не втратити цю історичну пам’ять, хочемо відкрити такий музей», – у коментарі для ЧЕline пояснив Сергій Сирота.

Музей мали облаштувати в селі ще в 2021 році, але трішки не склалося, тож вирішено було завершити справу навесні 2022 року. Однак корективи у плани внесла війна. Тож задум знову довелося відкласти.

«Проєкт із музеєм наразі заморозили. Ми спершу хотіли знайти приміщення для нього в Будинку культури, а потім виникла думка викупити будинок у однієї людини. І просто в тому будинку зробити музей. Тож музей знаходився б і окремо від інших закладів, і гарно там все облаштували б. Війна всі наші плани пересунула», – зауважив староста.

За його словами, експонатів для музею назбиралася вже ціла купа.

«На День Ічні, ще до великої війни, ми представляли старостат, експонати ці виставляли. Серед них веретена, різні скрині, предмети побуту, дерев’яні колиски, багато рушників, хусток, вишиванок, картини є. У нашому селі були художники, тож люди чекають на відкриття музею, аби принести художні роботи.

Нині у старостаті кілька експонатів зберігаються, в будинку культури, але переважно люди тримають експонати вдома, чекаючи, коли вже можна буде їх кудись принести», – сказав Сергій Сирота.

Тож є сподівання, що після Перемоги давній задум у селі таки втілять у життя, бо наша минувшина заслуговує, щоб нею пишатися та популяризувати.

Спілкувалась Ірина Осташко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь