Як відновлюється Новобасанська громада після руйнувань рашистів

Новобасанська громада на Чернігівщині одна серед перших, куди зайшли російські війська на самому початку повномасштабного вторгнення.

Загарбники вбивали, виганяли людей із підвалів, де вони ховалися від обстрілів. Росіяни брали в заручники цивільних, боячись, що місцеві здадуть їхні позиції ЗСУ. Новобасанці під окупацією прожили 33 дні.

На сьогодні в Новобасанській громаді складено більш як 500 актів про руйнування помешкань.

Найбільше постраждало село Новий Биків, яке входить до складу територіальної громади. Крім будинків, тут було пошкоджено і школу, на щастя, вдалося вчасно замінити всі вікна, щоб поновити навчання: тут 13 випускників, серед них — 4 медалісти.

У цій громаді постраждали не всі населені пункти. Найбільше — Новобиківський старостинський округ (села Новий Биків і Старий Биків) і Нова Басань. Незначні пошкодження в Соколівській громаді та населеному пункті Чистопілля.

“На сьогодні складено більше як 500 актів про руйнування, 69 осель знищені вщент, розповідає очільник громади Микола Дяченко. – Зазнали пошкоджень й інші об’єкти. Оскільки дитячий садочок був зруйнований, в школі виділили окремий клас, де й підготували для дошкільнят місцеперебування. Але забезпечити харчуванням дітей ми не змогли, то вони були там усього чотири години на день. На сьогодні ми відновили харчоблок, який був у дитячому садочку й діти займаються повний день. Загалом навчання відновили в усіх чотирьох школах».

Як відновлюється громада після руйнувань?

«Торік ми поставили модульне містечко, із яким допомогла обласна військова адміністрація. Містечко складається з 22 модулів, окремі місця для проживання 22 родин. Розраховано воно на 78 людей. У листопаді люди, яким ніде було жити, там оселилися. Зокрема й внутрішньо переміщені особи мали можливість заселитися та перезимувати. Нині якраз завершують підведення комунікацій до каркасних будинків. Благодійна організація «Район №1» за сприяння міжнародного благодійного фонду Help побудували 26 каркасних будиночків. Спершу була потреба для 13 сімей. І благодійники мали умову, якщо вони будують 13 каркасних будинків (у Новій Басані — три і десять у Новому та Старому Бикові), то для ВПО вони мають збудувати таку ж кількість будиночків, тобто 13».

«У Старому Бикові на одній вулиці всі 13 будинків уже стоять, там встановлюють меблі. Тут житимуть люди тих спеціальностей, які нам у громаді потрібні. Насамперед ми дали заявку на трьох лікарів, які працювали б сімейними лікарями. Будиночки зведені на місці тих осель, які були вщент зруйновані».

«Громада співпрацює також з благодійними фондами: нещодавно зі Львова отримали шкільний автобус на 25 місць. Від Чернігівської ОВА й волонтерської організації надійшли будматеріали. В громаді працює дев’ятеро волонтерів, які спеціалізуються на відновленні дахів, тож допомагають жителям виправити переважно незначні руйнування дахів. Також нам дуже допомагає «НАТАША-АГРО» — основне бюджетоутворювальне підприємство громади».

Простежується тенденція позитиву в бюджетному питанні щодо надходжень

Микола ДЯЧЕНКО говорить, що виконання бюджету за останній місяць сягає 157%. Водночас торік бюджет був виконаний лише на 67%. Тож, якщо тенденція зберігатиметься до кінця року, переконаний очільник — громада зможе вийти на бюджетні показники 2021 року, коли доходи перевищували витрати.

«Майже 60% місцевого бюджету формує товариство «НАТАША- АГРО», зареєстроване в нашій громаді, яке допомагає вирішувати соціальні питання».

“Нині ми — в стані війни. І в лавах ЗСУ з нашої громади служить 161 людина. Воїнам, які повертатимуться додому, першочергово потрібно забезпечити право на ділянку під будівництво та два гектари землі. Це передбачено законом України».

«Ми всі в очікуванні миру. А мир, безумовно, буде тільки в тому випадку, як буде Перемога. Жителі громади всіляко працюють задля наближення цього дня — нещодавно організували благодійний концерт на підтримку ЗСУ. Зібрали понад 20 тисяч гривень. Ще торік ми відкрили волонтерську картку, тож працівники сільської ради щомісяця добровільно перераховують туди гроші, вже придбали монокуляр, який відправимо хлопцям на фронт».

Джерело: Челайн

ОТГ-Інформ Чернігівщина

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь