Дослідили водойми, щоб не допустити холеру

Холера – це небезпечне захворювання, що може спричиняти тяжку гостру водянисту діарею зі зневодненням. Людина може захворіти на холеру після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.

Симптоми холери:

– діарея, яка виникає раптово;

– випорожнення дуже рідкі, можуть мати білий колір і нагадувати «рисовий відвар»;

– можуть бути нудота і блювання;

– можуть виникати судоми у м’язах, найчастіше – в литках;

– ознаки зневоднення, зокрема запалі очі, посиніння губ і вух;

– зниження температури тіла;

– зниження еластичності шкіри.

Відповідно до наказу МОЗ України № 167 від 30.05.1997 року «Про удосконалення протихолерних заходів» (Із змінами, внесеними згідно з наказом МОЗ № 188 від 17.05.2001 р.), лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України» щорічно з червня по вересень проводить моніторингові дослідження води відкритих водойм на вібріофлору з попередньо встановлених стаціонарних точок.

На території області встановлено 24 стаціонарні точки для відбору проб, а саме у Борзнянському, Варвинському, Городнянському, Козелецькому, Корюківському, Куликівському, Менському, Новгород-Сіверському, Ріпкинському, Сновському, Сосницькому, Чернігівському районах, м. Ніжин, м. Прилуки та м. Чернігів.

По завершенню моніторингових досліджень зразків води відкритих водойм на вібріофлору вірулентних, токсигенних штамів холери О1 та О139 не виявлено.

За матеріалами Челайн

Фото Нежатин

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь