Класичний американський бургер: історія та традиційний рецепт

Бургер – це не просто шматочок м’яса між булкою; це справжній культурний феномен, визначник американської кухні. Поєднання соковитого м’яса, ароматного хліба та різноманітних приправ завоювало серця дорослих та дітей по всьому світу. 

Майже кожен заклад України має в меню цю страву з різними складниками та додатками. Це швидкий та поживний “перекус”, який має приємний смак. Звичайно, ви можете замовити бургери Чернігів, Вінниця, Київ або інше місто, але якщо вже все зачинено, а бургер дуже хочется, то варто знати його рецепт та швиденько приготувати його самостійно. 

Давайте поринемо в історію цього апетитного символу Сполучених Штатів та розглянемо традиційний рецепт класичного американського бургера.

Історія бургера

Точна історія походження бургера невідома, але вважається, що він виник у Німеччині в 12 столітті. У той час німецькі пастухи готували їжу на вогні, і одним із їхніх улюблених страв були котлети з рубленого м’яса. Ці котлети називалися “фрикадельками”.

У 18 столітті німецькі іммігранти привезли фрикадельки до Америки. Згодом вони стали популярними в США, і їх почали подавати в булочках з різними начинками.

Перший американський бургер був поданий в 1885 році в місті Сен-Луїс, штат Міссурі. У той час бургери були дуже простими: вони складалися з булочки, котлети з яловичого фаршу і маринованих огірків.

У 1904 році на Всесвітній виставці в Сент-Луїсі було представлено новий вид бургерів, який називався “гамбургер”. Ці бургери були більшими і соковитими, ніж традиційні.

Протягом XX століття бургер отримав свій сучасний вигляд завдяки розвитку фаст-фуду. Ресторани та кафе по всій країні додавали нові інгредієнти та експериментували в цій сфері. Виникли заклади, такі як McDonald’s та Burger King, що роблять свій внесок у популяризацію бургерів та сприяють рознообразненню рецептів досі.

Традиційний рецепт класичного американського бургера

На просторах інтеренета ви можете знайти безліч рецептів та варіацій американського бургера, адже кожен додає в нього те, що є вдома. Якщо у вас не всі інгредієнти, то сміливо заміняйте на інші або не кладіть їх. 

Інгредієнти:

  • 500 г якісного м’яса (яловичина або суміш яловичини та свинини);
  • яйце – 1 шт.;
  • 4 булочки для бургерів;
  • 1 ложка рослинної олії;
  • 1 ч. ложка гірчиці;
  • часник – 2 зубчики;
  • майонез – 2 ст. л.;
  • кетчуп – 2 ст. л.;
  • мариновані огірки – 4 шт.;
  • листя салату, помідор, цибуля – за смаком;
  • сир – 4 скибочки(або натерти бажану кількість);
  • сіль та перець за смаком.

Покроковий рецепт

У великій мисці змішайте м’ясо, яке обрали, із яйцем, гірчицею, цибулею, часником, сіллю та перцем. Зформуйте чотири котлети діаметром близько 10 см(орієнтуйтеся на розмір вашої булочки та не забудьте зробити їх більшими).

Розігрійте сковороду з рослинною олією на середньому вогні. Обсмажте котлети з обох сторін до готовності (до золотисто-коричневого кольору).

Розділіть булочки навпіл і підсмажте їх на пательні зрізами вниз до золотистого кольору.

Намажте булочку майонезом, кетчупом та гірчицею. Розмістіть на неї котлету та покладіть листочки салату, товстий кружок томату, мариновані огірки, кілька кільць цибулі та сир. Накрийте верхньою частиною булочки. Можете підсмажити бургер на грилі або на сковороді з розігрітою олією або одразу скуштуйте. 

Цей рецепт є всього лише базовим, і ви можете вносити зміни в залежності від своїх уподобань. Додайте бекон, гострий соус або авокадо, кільце ананасу, створюючи свій унікальний та цікавий рецепт.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь