Чи знайдеться в бюджеті  Ніжина 10 млн на дрони для ЗСУ?

 

 

 

 

Сьогодні, 4 січня відбулася перша в новому році бюджетна комісія депутатів Ніжинської міської ради.

Серед інших питань, що розглядалися на комісії, була пропозиція депутата Сергія Охонька зробити все можливе, щоб в найближчий час виділити з бюджету 10 мільйонів на дрони для ЗСУ. Хоча міська рада і стверджує, що з бюджету Ніжина на підтримку ЗСУ виділялося сотні мільйонів, але безпосередньо на підтримку військових частин, як ми писали раніше, згідно відповіді за підписом першого заступника міського голови Федора Вовченка, з бюджету було виділено усього 24 млн гривень.

В плані актуальної підтримки військових – це крапля в морі.

Для порівняння, на наступний рік в бюджеті ніжинської громади заплановано тільки 3 млн грн. на Програму сприяння тероборони та заходів національного спротиву (за якої в тому числі можуть виділятись кошти і безпосередньо на ЗСУ), при бюджеті практично в 700 млн, що становить меньше 0,5% в той час, як невеличка Крутівська громада запланувала в 2024 році виділити на ЗСУ 2,5 млн. при бюджеті в 27 млн, тобто близько 10% бюджету.

Таким чином, Ніжин пасе задніх в плані підтримки безпосередньо Збройних Сил.

Сергій Охонько зазначив, що в бюджеті заплановано багато ремонтів, придбання будматеріалів. Мільйони заплановані на реалізацію нових програм  з підтримки певних категорій громадян, приймати які особливої необхідності  тоді, коли в країні йде війна, не було (що має ознаки непрямого підкупу виборців). Яка мета і чи на часі – питання риторичне. Також немає зараз нагальної потреби виділення коштів на благоустрій, адже деякі роботи почнуться не раніше літа. Крім того,  більше 80 млн додатково надійде в бюджет  у лютому при розподілі вільних залишків. Усе це може зачекати, а, зважаючи на надскладну ситуацію зараз на фронтах, наші захисники чекати не можуть.

Так, громаді зараз складно, але військовим, які зараз борються з ворогом в рази складніше. Чим пожертвуємо ми? – частиною комфорту, чим жертвують хлопці на війні? – думаю, нікому пояснювати не потрібно.

Спочатку частина депутатів висловились, що бюджет нашого міста не може осилити цю суму. Думка була така: «Можливо вдасться знайти кошти, але це не зараз, а протягом року. Зараз виділити таку суму не можемо».

Юрій Хоменко взагалі висловив думку, що раз держава забрала в громади ПДФО, то тепер потрібно «умити руки», бо: «допомога військовим – то тепер не наша справа,  а справа держави. Міськрада ж має займатись благоустроєм міста». Його підтримав заступник міського голови Федір Вовченко .

Однак, аргументація депутата Охонька все ж була почута, і на бюджетній комісії було прийняте рішення винести на наступну сесію це питання, а саме: переглянути бюджет та все ж знайти кошти на придбання особливо зараз  такого необхідного для наших захисників обладнання.

Маємо надію, що депутати на сесії все ж зайдуть можливість допомогти нашим захисникам, адже, як би нам не було важко тут, в тилу, тим, хто зараз на нулі, набагато важче і їм потрібна будь-яка допомога.

Не забувайте: «Якщо тил забуде, де фронт, то фронт буде там, де тил».


Наталія РУЛЬОВА

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь